Boko Haram si na vse načine prizadeva, da bi starše in njihove otroke odvrnila od izobraževanja. Foto: EPA
Boko Haram si na vse načine prizadeva, da bi starše in njihove otroke odvrnila od izobraževanja. Foto: EPA

Eksplozija je odjeknila v tehnični srednji šoli v mestu Potiskum v severni zvezni državi Jobe, ki je v preteklih letih eno od prizorišč napadov skrajne islamske skupine Boko Haram. Ime skupine v prevodu pomeni zahodna izobrazba je grešna.

Odgovornosti za napad sicer ni prevzel še nihče, a preteklosti je za take napade odgovoren prav Boko Haram, ki že več kot pet let ustrahuje prebivalstvo predvsem na severovzhodu najbolj poseljene afriške države.

Dijaki so se zbrali na običajnem jutranjem srečanju, ko je med njimi nekaj razneslo z gromkim zvokom, je povedala učitelj na šoli in pojasnila, da so žrtve hitro prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer se je zbrala množica staršev otrok, ki obiskujejo napadeno šolo. Eksplozijo je povzročil samomorilski napadalec, ki se je preoblečen v šolsko uniformo razstrelil med dijaki.

Boko Haram skozi svojo kampanjo nasilja nasprotuje izobraževanju otrok. Po njihovih skrajnih prepričanjih deklic sploh ne bi smeli pošiljati v šolo, medtem ko bi morali biti fantje deležni le islamskega izobraževanja. Skupina je povzročila zgražanje po vsem svetu aprila letos, ko so njeni pripadniki ugrabili več kot 200 deklet iz srednje šole. Kot je sporočil voditelj skrajnežev, so ugrabljena dekleta spreobrnili v islam in jih omožili.