Po aretacijah so se člani in podporniki Zlate zore zbrali pred parlamentom. Foto: Reuters
Po aretacijah so se člani in podporniki Zlate zore zbrali pred parlamentom. Foto: Reuters
Nikolaos Mihaloliakos je znan po svojih skrajnih stališčih, med drugim zanika obstoj koncentracijskih taborišč med drugo svetovno vojno. Foto: EPA
Prijet vodja grške neonacistične stranke

skrajnodesničarske stranke Zlata zora Nikolaosa Mihaloliakosa zaradi vodenja kriminalne organizacije.

Poleg Mihaloliakosa je policija prijela še dva poslanca in deset članov neonacistične stranke. Kot poroča Reuters, je policija enega člana stranke obtožila sodelovanja pri umoru protirasističnega glasbenika Pavlosa Fissasa, ki je bil umorjen 18. septembra pred kavarno v atenski četrti Keratsini.

Policija je sicer za umor glasbenika že prijela in obtožila 45-letnega Georga Roupakiasa, člana Zlate zore. Stranka je ob umoru ostro zanikala vpletenost.

Ni nevarnosti za politično nestabilnost
Stranka je po današnjih aretacijah vlado obtožila lova na čarovnice, svoje člane pa pozvala k protestom. Več deset se jih je zbralo pred parlamentom v Atenah. Grški pravosodni minister Haralampos Athanasiou je v odzivu na aretacije dejal, da bodo člani stranke deležni pravičnega sojenja. "Demokracija v Grčiji je močna," je dejal po srečanju s premierjem Antonisom Samarasom in ministrom za javni red Nikosom Dendiasom. Grški finančni minister Giannis Stournaras je ob tem dejal, da ni nevarnosti, da bi Grčijo zajela politična nestabilnost.

Grki po umoru glasbenika znova na ulice
Umor Fissasa je Grke, ki jih je huda gospodarska kriza že tako dotolkla, znova pognal na ulice. Odziv vlade je bil hiter in odločen: v Zlati zori so izvedli racijo, hkrati pa je vlada suspendirala tudi policiste, ki veljajo za simpatizerje skrajnodesničarske stranke. Dva višja policista sta dala odpoved "iz osebnih razlogov", še devet drugih policistov pa so suspendirali.

Grški premier Antonis Samaras je po umoru, ki je močno odmeval v grški javnosti kot tudi drugod po Evropi, poudaril, da ne bo dovolil spodkopavanja demokracije.

Kot poroča BBC, je grška policija v torek aretirala enega izmed policistov, ki naj bi delal kot varnostnik stranke. Vlada je hkrati začela tudi preiskavo dejavnosti stranke, ki je na lanskih volitvah prejela sedem odstotkov glasov in je tretja najbolj priljubljena stranka v Grčiji.

Stranka je obtožila vlado, da izvaja lov na čarovnice. "Vsi govorijo o nas, vendar pa nas nihče nič ne vpraša. Od jutra do večera zlivajo na nas gnojnico, hkrati pa nam ti 'čudoviti' demokrati ne ponudijo niti centimetra prostora, da bi lahko podali naš odgovor," je pretekli teden dejal Mihaloliakos. Včeraj je stranka tudi zagrozila, da bo iz 300-članskega parlamenta umaknila svojih 18 poslancev.

V preteklih mesecih je bila stranka obtožena, da spodbuja napade na priseljence in svoje politične nasprotnike. Med drugim naj bi bila stranka vpletena v napad na člane komunistične stranke na začetku meseca, v katerem je bilo ranjenih devet ljudi.

Prijet vodja grške neonacistične stranke