Sodeč po besedah grškega diplomata, so Skopju bržkone ponudili ime Severna Makedonija, ki je kot kompromisna rešitev krožila že od leta 2007, ko je takratna vlada v Atenah privolila v morebitno sestavljeno ime. Foto: EPA
Sodeč po besedah grškega diplomata, so Skopju bržkone ponudili ime Severna Makedonija, ki je kot kompromisna rešitev krožila že od leta 2007, ko je takratna vlada v Atenah privolila v morebitno sestavljeno ime. Foto: EPA
Makedonija
Makedonce in Grke razburja antična zgodovina in predvsem lik Aleksandra Velikega, ki so ga sicer antični Grki imeli za polbarbara. Foto: EPA

Makedonski premier Nikola Gruevski je za izdajo angleškega dnevnika Guardiana v sredo povedal, da želi začeti pogajanja z Atenami o imenu Makedonije, a o dogovoru bodo morali na referendumu odločiti makedonski volivci.

Končna odločitev o imenu na referendumu
"Čim prej bi želeli začeti dialog z Grčijo o iskanju rešitve, in če bomo rešitev našli, bomo morali oditi še do državljanov in pripraviti referendum (...) Z dialogom moramo poiskati neko rešitev, nato pa vprašati državljane, ali je to prav ali ne,"
je povedal Gruevski.

Grki se ne strinjajo z uradnim poimenovanjem svoje severne sosede Republika Makedonija, saj trdijo, da to ime pripada njihovi severni pokrajini, poimenovani Makedonia. Zaradi tega se je v Združenih narodih kot komprimisni in začasni naziv uveljavil izraz Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija z angleško kratico FYROM.

Makedonski zunanji minister po 15 letih v Atenah
Grčijo sicer moti tudi motiv sonca na rdeče-rumeni makedonski zastavi, ki naj bi bil prav tako v osnovi grški, sporen pa je med drugim še antični makedonski junak Aleksander Veliki, ki si ga prav tako lastita obe državi.

Makedonski zunanji minister Nikola Poposki bo prav danes (v četrtek) obiskal Grčijo, kar bo prvi tako visok makedonski obisk v Atenah po letu 2000. Pred obiskom je Poposki za grški časnik Katimerini dejal, da je čas "več kot dozorel" za rešitev spora glede imena.

Ciprasova vlada za rešitev spora s sosedi
Kot ob tem piše Guardian, sta balkanski sosedi očitno končno pripravljeni na kompromis - z Grčijo gospodarsko na kolenih in obema državama globoko ujetima v begunsko krizo. Časopis tudi spomni, da je grški zunanji minister Nikos Kocjas poleti obiskal Skopje in da več vidnih članov vlade Aleksisa Ciprasa že dlje časa poziva k rešitvi spora s sosedo.

"Dodatno smo se potrudili. Predlagali smo sestavljeno ime z geografsko označbo primerno za vse," je za Guardian povedal predstavnik grškega zunanjega ministrstva in potrdil, da bo ravno novo uradno ime bila glavna tema četrtkovih ministrskih pogovorov v Atenah.