Ruski tanki naj bi v ponedeljek začeli umik iz Gruzije. Foto: EPA
Ruski tanki naj bi v ponedeljek začeli umik iz Gruzije. Foto: EPA
Rusi le iz Gruzije?

Ministrstvo je sporočilo, da je Gruzija zbrala tolpe plačancev, tako Gruzijcev kot Ukrajincev in Čečenov, ki jim namerava dati ruske uniforme in jih pustiti, da izropajo in uničijo gruzijsko mesto Gori. Vse to naj bi posnele kamere, posnetke pa svetu prikazale kot "hudodelstva ruske vojne mašinerije."

"Takšne provokacije bi lahko uprizorila le ruska stran z namenom, da ruske vojaške enote ostanejo na vojnem območju," je v izjavi zapisalo gruzijsko notranje ministrstvo.

Ruske sile so Gori, od prestolnice Chinvali je oddaljen okoli 30 kilometrov, zavzele v torek in ga še niso predale nazaj gruzijskim oblastem.

Sarkozy posvaril Medvedjeva
Kljub prvotnim navedbam Rusije, da je že začela umik iz Gruzije, je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev zdaj sporočil, da se bo umik v resnici začel šele v ponedeljek. Medvedjev je odločitev sporočil francoskemu kolegu in predsedujočemu EU-ju Nicolasu Sarkozyju.

Sarkozy je poklical ruskega predsednika, da bi ga posvaril pred resnimi posledicami za odnose z EU-jem, če se ruske sile v skladu z že podpisanim sporazumom ne umaknejo z gruzijskega ozemlja.

Sporazum o prekinitvi ognja, ki ga je v petek podpisal gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, v soboto pa še Medvedjev, obsega šest točk in Rusijo med drugim zavezuje k začetku umika z gruzijskega ozemlja, gruzijska vojska pa se mora vrniti v svoja oporišča.

Merklova napovedala vključitev Gruzije v Nato
Nemška kanclerka Angela Merkel se je v Tbilisiju sešla s predsednikom Sakašvilijem. Nemška kanclerka, ki se je v petek v ruskem letovišču Soči sešla z Medvedjevom, je Moskvo pozvala, naj pospeši umikanje svojih enot, ker te Gruzijo zapuščajo prepočasi. Rusijo je posvarila, da jo opazuje ves svet, njen umik iz Gruzije pa označila za vprašanje kredibilnosti.

Gruzija je na jasni poti do članstva v Nato, je ztrdila in ponovila, da stoji za svojo odločitvijo na vrhu zavezništva aprila, da Tbilisiju še ne bodo ponudili članstva.

Sakašvili je ob obisku nemške kanclerke zatrdil, da se Gruzija ne bo odpovedala Južni Osetiji, Rusko vojsko pa obtožil etničnega čiščenja.

VS predvidoma o Gruziji
Gruzija bo po napovedih tudi v ospredju zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov, ki naj bi začel posvete o novi resoluciji o tej kavkaški državi. VS ZN si za resolucijo prizadeva že od izbruha spopadov v Gruziji 8. avgusta, vendar do zdaj pri tem ni bil uspešen, saj je sprejetje resolucije ovirala Rusija, ki ima kot stalna članica VS-ja ZN-a pravico veta.

K. S.

Rusi le iz Gruzije?