Ruska vojska je bila v konfliktu premočan zalogaj za gruzijske sile. Foto: Reuters
Ruska vojska je bila v konfliktu premočan zalogaj za gruzijske sile. Foto: Reuters
Ruski tank
Ruska vojska je odločno odgovorila na akcijo gruzijskih sil v Južni Osetiji pred desetimi dnevi. Foto: Reuters
Ruske sile ostajajo v Južni Osetiji. Foto: EPA
Južna Osetija
Ruski vojak straži tanke, ki jih je ruska vojska zaplenila gruzijski vojski. Foto: EPA
Rusi obljubjajo umik iz Gruzije

Umik ruske vojske je na novinarski konferenci potrdil namestnik načelnika ruskega generalštaba Anatolij Nogovicin, vendar gruzijske oblasti ne verjamejo njegovim besedam in še čakajo na konkretne znake obljubljenega umika.

"Rusija je končala operacijo, s katero je ustavila gruzijsko agresijo proti Južni Osetiji," je dejal Nogovocin, ki je ob tem še povedal, da sta se o podrobnostih umika pogovarjala tudi namestnik ruskega premierja Grigorij Karasin in ameriški veleposlanik v Moskvi.

A v Tbilisiju dvomijo o ruskih obljubah o umiku. "Žal ne vidimo nobenih znakov, da bi se Rusi začeli umikati ali da bi se sploh pripravljali na umik iz Gruzije," so dejali na gruzijskem notranjem ministrstvu. Na gruzijskem zunanjem ministrstvu so celo prepričani, da ruske sile krepijo svojo prisotnost in se trudijo zadejati čim večjo škodo gruzijskemu gospodarstvu.

Tudi neimenovani visoki ameriški uradnik je dejal, da ni nobenih znakov o ruskem umiku in izrazil upanje, da so za to mogoče krive tehnične težave pri uresničevanju danih obljub.

Sporazum o prekinitvi ognja, ki predvideva umik ruskih in gruzijskih sil na položaje pred izbruhom krize, je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili podpisal v petek, v soboto pa mu je sledil še podpis ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva. Pri sklenitvi dogovora je posredoval francoski predsednik in predsedujoči Evropski uniji Nicolas Sarkozy.

Medvedjev je odločitev o začetku umika sporočil Sarkozyju, ko ga je ta poklical, da bi ga posvaril pred resnimi posledicami za odnose z EU-jem, če se ruske sile v skladu z že podpisanim sporazumom ne umaknejo z gruzijskega ozemlja. Sarkozy je tudi napovedal sklic izrednega vrha EU-ja, če se Rusija ne bo držala dogovora.

Medalje obljubljajo silovit odgovor
Medvedjev se je prvič po izbruhu krize odpravil v soseščino Južne Osetije in obiskal vojaško oporišče v Vladikavkazu, kjer je okoli 30 ruskim vojakom podelil medalje za njihove zasluge v boju proti gruzijskim silam. "Rusija je ponosna na vsakega izmed vas. Hvala vam za vaš pogum, za zaščito civilistov, za upor proti tistim, ki so sejali smrt v Južni Osetiji," je dejal Medvedjev in dodal, da dejanja gruzijskih oblasti presegajo človekov razum in ne morejo biti oproščena ter nekaznovana.

Že pred obiskom Vladikavkaza je Medvedjev obljubil silovit odgovor na vsak napad na ruske državljane. "Imamo vsa potrebna sredstva, politična, gospodarska in vojaška. Če ima kdor koli kakršne koli iluzije o tem, jih mora opustiti," je jasno povedal Medvedjev.

Sakašvili umiril retoriko
Sakašvili je v ponedeljek zavzel spravljivejše stališče kot v preteklih dneh, ko je Rusijo obtožil barbarske agresije in etničnega čiščenja ter pozval k pogajanjem z Moskvo, s čimer bi se izognili "dokončni ohladitvi" odnosov. "Zahtevamo umik ruskih okupacijskih sil brez odloga. Začnimo nato razmišljati, se pogajati, kako bi lahko preprečili dokončno ohladitev odnosov med našima državama."

Tbilisi je v nedeljo obiskala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je gruzijskemu predsedniku izrazila podporo in ponovila pričakovanje o uresničitvi ruskega umika. Dodala je tudi, da bo Gruzija postala članica Nata, če bo to želela, čemur ostro nasprotuje Rusija. Natovi ministri naj bi se še ta teden sestali in razpravljali o nastali krizi.

ZDA pozivajo k izpolnitvi dane obljube
ZDA so v nedeljo znova pozvale Rusijo, naj spoštuje dogovor o umiku svojih čet, pri čemer so izrazile dvom zaradi prejšnjih obljub, ki jih je Moskva nato prelomila. Spopadi v Južni Osetiji so med drugim postavili pod vprašaj naftne zaloge v Evropi.

"Upam, da tokrat namerava spoštovati obljubo," je dejala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in opomnila, da je Medvedjev že pred nekaj dnevi dejal, da se bodo vojaške operacije končale, vendar se niso. "Ruski vojaki morajo držati besedo predsednika, sicer se bodo ljudje začeli spraševati, ali lahko Rusiji zaupajo."

Kopica medsebojnih obtoževanj
Ruski general Vjačeslav Golovčenko je sporočil, da so ruske sile v sporu zasegle 150 kosov orožja, med njimi 65 tankov, pa tudi oklepnike, topništvo in raketne sisteme zemlja-zrak. Številni kosi naj bi bili nadgrajeni v Ukrajini. Rusija je že večkrat obtožila prozahodno ukrajinsko vlado, da nudi podporo gruzijski vojski.

Gruzijske oblasti so po drugi strani obtožile ruske sile, da so pred obljubljenim umikom v oporišču blizu zahodnega mesta Senaki uničile gruzijsko orožje in strelivo. Ruska vojska naj bi uničila tudi pristajalno stezo v oporišču.

Ob tem je Rusija zanikala poročanje tujih medijev, da je njena vojska med operacijo v Gruziji uporabila taktične balistične rakete kratkega dosega tipa SS-2. "Uporabljajo se med napadi na obsežne tarče in tukaj ni bilo potrebe, da bi jih uporabili," je zagotovil Nogovocin, ki je Gruzijo obtožil, da pripravlja provokacije, pri čemer je omenil načrtovano razstrelitev predora Roki. Tega ruske sile uporabljajo za pot v Gruzijo. .

V mesto Gori je v nedeljo zvečer prispel konvoj Združenih narodov s človekoljubno pomočjo, njegovi člani pa so sporočili, da mesto sicer ni zelo poškodovano, vendar pa je skoraj prazno, saj so prebivalci iz njega odšli. Humanitarne delavce je pričakalo le med 50 in 60 ljudi.

Kokoiti: mednarodni opazovalci so nezaželeni
Predsednik Južne Osetije Eduard Kokoiti je dejal, da ne bo sprejel mednarodnih opazovalcev. "Mednarodni opazovalci ne bodo več prisotni na ozemlju Južne Osetije. Nimamo nobenega zaupanja vanje, saj izkrivljajo resnico." Ob tem je napovedal, da bo Rusijo zaprosil, naj v Južni Osetiji namesti stalno vojaško bazo. Umiku Rusov naj bi sledila mednarodna razprava o zagotavljanju varnosti in stabilnosti v Južni Osetiji in Abhaziji, ki ima tudi separatistične težnje.

Slovenska vlada je zaradi posledic vojaških spopadov prizadetemu prebivalstvu Gruzije namenila humanitarno pomoč 100.000 evrov. Trenutne ocene kažejo, da je svoje domove zapustilo skoraj 70.000 ljudi, zaradi spopadov pa naj bi jih bilo skupno prizadetih še dvakrat toliko.

K. T./G. V.

Rusi obljubjajo umik iz Gruzije