Glede na zadnje podatke Obamove administracije Guantanama ne bodo zaprli, temveč ga bodo le preselili na ozemlje ZDA. Zapornike naj bi nastanili v zveznih državah Misuri in Kansas, in sicer v prostorih propadajočih zaporov. Foto: EPA
Glede na zadnje podatke Obamove administracije Guantanama ne bodo zaprli, temveč ga bodo le preselili na ozemlje ZDA. Zapornike naj bi nastanili v zveznih državah Misuri in Kansas, in sicer v prostorih propadajočih zaporov. Foto: EPA
Svetovalec za nacionalno varnost James Jones in državna sekretarka Hillary Clinton sta zatrdila, da se bodo ZDA še naprej ukvarjale s politiko iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Foto: EPA

Jones je nastopil na televizijah Fox, CBS in NBC. Strinjal se je z Obamo, da je postal zapor za osumljence terorizma Guantanamo velik madež na ameriškem ugledu in da druge rešitve, kot da ga zaprejo, ni. Zdaj že iščejo najboljše rešitve in upajo, da jim bo upelo doseči predsednikov rok.

Slednjemu je ostro nasprotoval vodja senatnih republikancev Mitch McConnell iz Kentuckyja. Zagotovil je, da se bodo republikanci uprli zapiranju Guantanama in selitvi ujetnikov na ameriška tla.

S Severno Korejo kmalu bilateralni pogovori?
Na televizijskih nastopih je Jones spregovoril tudi o Severni Koreji. Dejal je, da so ZDA pripravljene na dvostranske pogovore, a le pod pogojem, če bo Severna Koreja znova začela šeststranske pogovore. Prav tako je zatrdil, da nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton med reševanjem ameriških novinark v Severni Koreji predsedniku Kim Džong Ilu ni prenesel nobenega uradnega sporočila Obamove administracije, saj je bil obisk t. i. zasebne narave. Je pa zanimivo, da je ob tem dejal:

"Clinton je zelo prepričljiv gospod in upam, da jih je prepričal, da je najboljša pot za Severno Korejo, da se odpove jedrskemu orožju in se vrnite k pogajanjem v okviru šestih držav (ZDA, Rusija, Kitajska, Severna in Južna Koreja, Japonska)."

Podobno stališče je za CNN izjavila tudi ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice: "Če se vrnejo k pogajanjem, se bomo z njimi pogovarjali tudi bilateralno, kot se je to že zgodilo proti koncu administracije Georgea Busha."

Iran še vedno trn v peti
Državna sekretarka Hillary Clinton pa je komentirala odnose z Iranom. Stališče ZDA ostaja nespremenjen. Če se Iran ne bo odpovedal jedrskemu orožju, bodo skupaj s stalnimi članicami ZN-a in Nemčijo pripravili nove, ostrejše ukrepe.

Sicer pa so vsi trije povedali, da ZDA nimajo iluzij, da bo Iran pripravljen na dogovor. Jones je tudi povedal, da so jim iranske oblasti v nedeljo prvič potrdile, da so aretirali tri ameriške izletnike, ki so 31. julija prešli mejo med kurdskim območjem Iraka in Iranom. Teheran naj bi jih obtoževal vohunjenja.