Zunanji ministri držav članic EU-ja so z ZDA sprejeli dogovor o sprejemanju zapornikov iz Guantanama. To pomeni, da bi zaporniki lahko prišli tudi v Slovenijo. Foto: EPA
Zunanji ministri držav članic EU-ja so z ZDA sprejeli dogovor o sprejemanju zapornikov iz Guantanama. To pomeni, da bi zaporniki lahko prišli tudi v Slovenijo. Foto: EPA
Guantanamo
Politično se zdi sprejemljivejša država Michigan, kjer demokratski kongresniki niso odločno proti. Težave utegne povzročati republikanski kongresnik Pete Hoekstra, ki želi kandidirati za guvernerja države, zato se namerava upreti selitvi osumljencev s Kube. Foto: EPA

Največje sporno vprašanje "selitve" Guantanama ostaja politika. Republikancem je že uspelo prestrašiti del demokratov, da se bo s selitvijo zapornikov v ZDA le povečala nevarnost terorističnih napadov.

Po neuradnih podatkih, ki so jih za agencijo AP razkrili neimenovani člani administracije ameriškega predsednika, naj bi zapornike preselili v propadajoči državni zapor Standish v zvezni državi Misuri in vojaški zapor v oporišču Fort Leavenworth v zvezni državi Kansas.


Tudi Obamova administracija se izogiba sojenju
Na omenjenih območjih naj bi postavili kompleks, kjer bi jetnikom sodili in jih tudi zaprli. Nekaterim najnevarnejšim osumljencem, ki bi jih morali zaradi mučenja ali pomanjkljivih dokazov na sodišču oprostiti, sploh ne bodo sodili in jih bodo imeli zaprte za nedoločen čas, najverjetneje do smrti. S tem se nova administracija ne bo razlikovala od prejšnje, republikanske, ki je odprla taborišče na Kubi, da bi se izognila pristojnosti ameriških sodišč.

Nekaj jetnikov bodo spustili na tuje
Od 229 ujetnikov v Guantanamu bodo najverjetneje sodili okoli 80-im, in sicer na civilnem ali vojaškem sodišču. Obsojeni bodo potem ostali v kompleksu, nekaj jih bodo izpustili, vendar na tuje. Del teh pa bo težko preseliti iz ZDA, saj jih nihče ne bo hotel sprejeti, zato naj bi zanje v kompleksu zgradili poseben "imigracijski zapor", kjer bodo čakali na državo, ki jih bo pripravljena sprejeti.

Obama je že na začetku svojega mandata izdal ukaz, da mora biti zapor za teroristične osumljence zaprto do 22. januarja 2010, a je pri tem že naletel na prve ovire. Kongres Obamovi administraciji noče odobriti 80 milijonov dolarjev, dokler mu ta ne bo razkrila načrta za zaprtje zapora.