Guverner Masuzoe je pred zadnjimi volitvami obljubljal vladanje brez škandalov. Foto: Reuters
Guverner Masuzoe je pred zadnjimi volitvami obljubljal vladanje brez škandalov. Foto: Reuters
Yoichi Masuzoe
Masuzoe je priznal neetičnost, ne pa tudi nezakonitosti svojih dejanj. Foto: Reuters

Javna sredstva naj bi Masuzoe porabljal tudi za poti v tujino, počitnice, drage toplice in oblačila, stripe za otroke, pogosto pa se je s službenim vozilom vozil v svojo počitniško hišico južno od Tokia.

Kot je pojasnil, so številni izdelki, recimo svilene kitajske srajce, povezane z delom. Rezervacije so opravljali njegovi asistenti, njegov računovodja pa je morda pomotoma označil njegove osebne stroške kot takšne, povezane z delom, je sprva pojasnjeval.

Svojo počitniško hišico pa je moral po lastnih besedah pogosto obiskovati, saj ima tam večjo kad, kar mu omogoča, da raztegne noge in se bolj osveži.

Priznal etične napake, ne nezakonitosti
Guverner je sicer dejal, da bo vrnil denar, za katerega je priznal, da je bil napačno porabljen, in obljubil zmanjšanje porabe. Ob tem je zanikal, da bi kršil zakone, a je priznal etične napake in se je večkrat opravičil. V odgovor na očitke je zahteval preiskavo, ki je ugotovila, da je bila poraba denarja neprimerna, a ni bila nezakonita.

V Tokiu se je nameraval sestati lokalni parlament, da bi glasoval o nezaupnici Masuzoeju zaradi vprašljive porabe denarja. Po pričakovanjih bi mu izglasovali nezaupnico, a naj bi zaradi napovedi odstopa glasovanje odpovedali.

Masuzoe, ki naj bi odstopil 21. junija, je pred zadnjimi volitvami obljubljal vladanje brez škandalov.