Tožilstvo je za oba bratranca zahtevalo dosmrtno ječo, obramba pa oprostitev po vseh točkah obtožnice. Foto: Reuters
Tožilstvo je za oba bratranca zahtevalo dosmrtno ječo, obramba pa oprostitev po vseh točkah obtožnice. Foto: Reuters

Bratranca, člana paravojaške skupine Beli orli oziroma Maščevalci, sta bila obtožena umorov, preganjanja, iztrebljanja in drugih nehumanih dejanj proti bosanskim Muslimanom blizu Višegrada.

Sodniki na haaškem Sodišču za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, so 41-letnega Milana Lukića, voditelja paravojaške skupine, obsodili na dosmrtni zapor, 48-letnega nekdanjega policista Sredojeta Lukića pa na 30 let zapora, ker sta v hišo zaklenila okoli 140 žensk, otrok in starejših, preden sta jih žive zažgala.

Bratranca zavračala krivdo
Dvojica je na sojenju, ki se je začelo julija lani, končalo pa maja, krivdo zavračala. Trdila sta, da med zločini nista bila prisotna v Višegradu.

Sodniki so njuno dejanje opisali kot "neusmiljeno in zlobno nespoštovanje do človeških življenj".

Milana "pokopalo" pričanje nekdanje sošolke
Na odločitev sodišča, da Milana Lukića do konca življenja pošlje v zapor, je močno vplivalo pričanje Zehre Turjačanin, edine, ki je preživela zločin. Milana Lukića, nekdanjega sošolca, je imenovala kot eksekutorja in opisala, kako so Muslimane najprej zaprli v hišo, nato pa čez okna vanjo metali bombe in streljali.

Obtožena imata pravico do pritožbe, Sredojetu Lukiću pa bodo čas, ki ga je preživel v priporu, šteli v kazen.

Milan Lukić je bil aretiran avgusta 2005 v Argentini, Sredoje pa se je septembra istega leta sam predal haaškemu sodišču.