Pocar bo poročilo Generalni skupščini predstavil 15. oktobra. Foto: EPA
Pocar bo poročilo Generalni skupščini predstavil 15. oktobra. Foto: EPA
Haaško sodišče proti Hrvaški

Sodnik Fausto Pocar je dodal še, da skuša Hrvaška vplivati na neodvisnost sojenja na Mednarodnem sodišču za vojne zločine. Vsebino pisma je že potrdil tudi predstavnik haaškega sodišča Liam McDowell, več podrobnosti pa ni želel razkriti z razlago, da bo pismo objavljeno v New Yorku.

Naloga predsednika haaškega sodišča je, da dvakrat na leto Generalni skupščini ZN-a pošlje poročilo, pravico pa ima državo tudi prijaviti zaradi nesodelovanja s sodiščem. A to pismo ni takšne narave in Hrvaški zaradi njega ne grozijo nikakršne sankcije.

Degart: Umirite žogico
Tudi vodja delegacije Evropske komisije Vincent Degert je Hrvatom predlagal, naj se do nadaljnjega vzdržijo protestov v ZN-u, saj je premier Sanader predtem že poslal ogorčeni pismi glede razsodbe za pokol na farmi Ovčara leta 1991 tako Pocarju kot ZN-u.

"Na lastne oči sem videl Vukovar in množično grobnico, zato razumem čustva, ki jih je na Hrvaškem spodbudila razsodba sodišča glede kazni trem nekdanjim jugoslovanskih častnikom. Kljub temu pa ji polagam na srce, da se vzdrži kakršnih koli odzivov in da prepusti ekipi Carle Del Ponte, da v miru pripravijo pritožbo na kazni," je dejal Degart.

Zagreb zavrača obtožbe
Hrvaška vlada še ni prejela Pocarjevega pisma in ga zato tudi ne želi komentirati, vendar je tiskovni predstavnik vlade Ratko Maček zavrnil, da bi izvajali pritisk na neodvisnost haaškega sodišča. Maček je zatrdil, da je Hrvaška vseskozi delovala v skladu z mednarodnim pravom kot suverena članica ZN-a in ustanoviteljica haaškega sodišča.

Hrvaška zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović je dejala, da Hrvaški kot eni izmed ustanoviteljic haaškega sodišča nihče ne more preprečiti, da ne bi imela svojega mnenja in ga tudi izražala.

Hrvaški strokovnjaki so presodili, da je Pocar želel s pismom zaščititi dostojanstvo sodišča in odgovoriti na Sanaderjeve izjave ter izraziti nestrinjanje s politiziranjem o še nedokončanem postopku.

A. P.

Haaško sodišče proti Hrvaški