Pocar je svoj obisk v Sloveniji označil kot pomemben in koristen s stališča izmenjave ocen o delovanju sodišča in perspektiv za njegovo nadaljnje delo. Foto: EPA
Pocar je svoj obisk v Sloveniji označil kot pomemben in koristen s stališča izmenjave ocen o delovanju sodišča in perspektiv za njegovo nadaljnje delo. Foto: EPA
Stojan Župljanin
Župljanin se bo o krivdi izrekel v 30 dneh. Foto: EPA

Fausto Pocar je predsedujočega Varnostnemu svetu Zalmayja Khalilzada obvestil o pomanjkanju sodelovanja srbske vlade v primeru nekdanjega srbskega predsednika Milana Milutinovića in petih drugih obtožencev, ki jim od julija 2006 sodijo zaradi vojnih in drugih zločinov. "Srbska vlada kljubuje avtoriteti mednarodnega sodišča in VS-ju ZN-a."

Šest obtožencev, ki se spopadajo z obtožbami prisilne premestitve 800.000 Albancev s Kosova, se zagovarja z nedolžnostjo. S haaškega sodišča so sporočili, da že od marca zaman skušajo stopiti v stik z generalom Aleksandrom Dimitrijevićem, nekdanjim visokim članom jugoslovanskih tajnih služb, ki ga želijo pozvati na pričanje. Sodišče je zaprosilo Srbijo, da mu preda poziv za pričanje, a brez uspeha, prejelo je le pomanjkljive in zapoznele odgovore.

Župljanin se ni želel izreči o krivdi
Medtem je haaški obtoženec Stojan Župljanin danes prvič nastopil pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine, a se ni želel izreči o svoji krivdi. Dejal je, da obtožnice še ni dobil in da želi izkoristiti pravico, da se o krivdi izreče v roku 30 dni. Svojo identiteto pa je pred sodiščem potrdil. Ob aretaciji 11. junija je namreč trdil, da je Branislav Vukadin. V prvem nastopu pred sodiščem je sicer dejal, da je zaradi vojne v BiH-u zelo nesrečen.

Obtožnica ga v 13 točkah bremeni zločinov proti človečnosti in kršitev vojnega prava med vojno v BiH-u med letoma 1992 in 1995.

Pocar pri Türku
Predsednika Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo Pocarja je danes na obisku sprejel slovenski predsednik Danilo Türk. Sogovornika sta se v pogovorih dotaknila dozdajšnjega dela sodišča: od 161 obtožencev je bilo 113 obsojenih, trenutno pa tribunal vodi kazenske postopke na osmih sojenjih, ki vključujejo 28
obtožencev.

Kot sta ocenila sogovornika, je sodišče opravilo že večino svojega dela. Kljub temu pa sta opozorila na nujnost izvedbe kazenskih postopkov zoper obtožence Radovana Karadžića, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, ki so trenutno na begu. Kot sta izpostavila, gre prav za obtožence, ki jih bremenijo najtežja kazniva dejanja, ki ne smejo ostati nekaznovana.

K. T.