Gorana Hadžića so v beograjskem zaporu že obiskali svojci. Takole so se k njemu odpravili njegova hčerka, sin in žena, ki živijo v Novem Sadu. Foto: Reuters
Gorana Hadžića so v beograjskem zaporu že obiskali svojci. Takole so se k njemu odpravili njegova hčerka, sin in žena, ki živijo v Novem Sadu. Foto: Reuters
Goran Hadžić
Goran Hadžić je bil ob sredni jutranji aretaciji sicer oborožen, a se ni upiral in je mirno sprejel aretacijo. Foto: EPA
Goran Hadžić
Kot voditelju Srbov v vzhodni Slavoniji ga med 14 točkami obtožnice najbolj bremeni vloga pri poboju ranjencev iz vukovarske bolnišnice na Ovčari. Foto: EPA
Hadžić bo izročen Haagu

"Vprašanje pritožbe je ekshibicionizem, tega ne bomo uporabili, saj je jasno, da gre za Hadžića in da je bil aretiran," je odvetnik Toma Fila potrdil, da nekdanji predsednik Srbske krajine ne bo zavlačeval izročitve Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji.

Aretiran pred sestankom s kurirjem
Hadžić je bil kot zadnji osumljenec za zločine med vojnami ob razpadanju Jugoslavije aretiran v sredo zjutraj, ko je v gozdu pri vasi Krušedol na Fruški gori čakal na srečanje s kurirjem, ki bi mu moral prinesti denar. Policija mu je prišla na sled, ko je želel prodati več milijonov evrov vredno sliko Amedea Modiglianija. Z njegovo aretacijo je Srbija izpolnila zahtevo haaškega sodišča in mednarodne skupnosti, da polovi vse iskane osumljence za grozadejstva iz vojn na Hrvaškem (1991-1995) in v Bosni in Hercegovini (1992-1995).

"Imamo obljubo sodnika, da bo Hadžić najprej videl svojo družino. Sodnik je dovolil, da se to lahko zgodi v četrtek in petek. Po petku, ob koncu tedna pa je že mogoča premestitev v Haag," je za srbske medije obrazložil Hadžičev odvetnik, ki je kasneje dejal, da bo do izročitve najverjetneje prišlo že v petek popoldne oz. zvečer.

"Ni Šarić, da bi imel milijone"
Fila je potrdil, da se je Hadžić vrnil v Srbijo po letih skrivanja v tujini, pri čemer je posredno potrdil, da se je skrival na vzhodu Evrope. "Rusija, Belorusija ali kjer koli je za skrivanje potreben denar. Haaški obtoženci niso trgovci z mamili, kot so Šariči, ki imajo kovčke denarja," je odvetnik obrazložil, da je Hadžiću preprosto zmanjkalo denarja za nadaljnje življenje v tujini.

Potrebuje novega odvetnika
Hadžić, oz. njegova družina, je Fila zaprosil, da ga brani v Beogradu med procesom identifikacije in izročitve Haagu, medtem ko ga tam ne more zastopati zaradi navzkrižja interesov. Toma Fila je pred haaškim tribunalom namreč branil Slavka Dokmanovića, nekdanjega predsednika občine Vukovar, ki so mu prav tako sodili zaradi vloge pri zločinih v Vukovarja. Dokmanović se je leta 1998 med procesom obesil v svoji celici.

Rusko ministrstvo za notranje zadeve je medtem sporočilo, da nimajo podatkov, da bi se Goran Hadžić v zadnjih sedmih letih, od kar je na begu, zadrževal v Rusiji.

Zagreb zahteva izročitev Hrvaški
Hrvaška vlada pod vodstvom Jadranke Kosor je ob aretaciji zadnjega haaškega beugnca spomnila, da so Hadžića, ki je tudi hrvaški državljan, na Hrvaškem v odsotnosti že obsodili na zaporne kazni zaradi vojnih zločinov. Hrvaška vlada je zato že sprejela sklep, v katerem omenja, da sta sodišči v Osijeku in Šibeniku pravnomočno obsodili Hadžića na dolgoletne zaporne kazni zaradi vojnih zločinov, medtem ko so v Vukovarju vložili obtožnico proti njemu tudi zaradi vojnih zločinov.

Bi mu lahko sodili v Vukovarju?
"Hadžić je bil eden izmed od najbolj zvestih izvajalcev velikosrbske politike Slobodana Miloševića, o čemer najbolj lahko pričajo ljudje na vzhodu Hrvaške," je poudarila Kosorjeva na današnji seji. Hadžić je bil na seznamu 150 Srbov, ki jih je Hrvaška izvzela iz zakona o pomilostitvi leta 1997. Hrvaško državno tožilstvo je na svoji spletni strani objavilo, da so o svoji pripravljenosti na postopek proti Hadžiću obvestili haaško tožilstvo že leta 2008. Takrat so tudi izrazili pričakovanje, da bodo voditelja Srbov na Hrvaškem izročili Hrvaški.

Hadžić bo izročen Haagu