Z aretacijo zadnjega haaškega ubežnika je odstranjena ena izmed ovir Srbije na poti v Evropsko unijo. Foto: EPA
Z aretacijo zadnjega haaškega ubežnika je odstranjena ena izmed ovir Srbije na poti v Evropsko unijo. Foto: EPA
Goran Hadžić
Hadžić je obtožen vojnih zločinov na Hrvaškem. Foto: Reuters
Haag
Hadžića bodo prepeljali v Haag. Foto: EPA
Jadranka Kosor
Kosorjeva je napovedala, da bodo na ožji seji hrvaške vlade obravnavali korake ob aretaciji Hadžića. Foto: EPA
Svet pozdravil aretacijo Hadžića

Po prijetju Ratka Mladić je bil Hadžić še zadnji osumljeni vojni zločinec, ki je bil na begu pred haaškim sodiščem. Srbske oblasti so ga prijele na Fruški gori na severu države, v Haag pa naj bi ga prepeljali v tednu dni.

Voditelji Evropske unije so prijetje Hadžića označili za "še en pomemben korak Srbije pri uresničevanju njene evropske perspektive".

"Po prijetju Ratka Mladića je ta aretacija pozitiven signal za EU in sosede Srbije, predvsem pa za samo pravno državo v Srbiji," so v skupnem odzivu zapisali predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manule Barroso in visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton.

"Srbski narod je v procesu soočanja s preteklostjo in premikanja v boljšo, evropsko prihodnost," so še zapisali in dodali, da je prijetje Hadžića po njihovih navedbah pomembno tudi za mednarodno pravosodje.

Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je poudaril, da pomeni aretacija dobro novico "s stališča pravice, stabilnosti v regiji in integracije Srbije v EU". "To je še en korak na poti proti polni spravi v regiji in njeni skupni prihodnosti v EU-ju," je še dejal Buzek.

"Hadžić zgolj izvajal navodila iz Beograda"
Še posebej so aretacijo pozdravili na Hrvaškem in v Vukovarju pričakujejo, da bo na sojenju razkril usodo več kot 300 ljudi, ki jih pogrešajo od leta 1991.

Vukovarčani se ob tem sprašujejo, kdaj bodo odgovarjali tudi tisti, ki so spodbujali in organizirali agresijo na Hrvaško, od srbskega akademika Dobrice Čosića do generala Veljka Kadijevića in drugih. Sami menijo, da je Hadžić zgolj izvajal navodila iz Beograda.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je dejala, da je aretacija Hadžića dobra novica za "celotno človeštvo, Hrvaško in družine na tisoče žrtev", čeprav "smo čakali predolgo, saj smo letos zaznamovali 20. obletnico neodvisnosti, v Vukovarju pa 20. obletnico prihoda sovražnih sil".

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da prijetje Hadžića prihaja z zamudo. Pravica je počasna, a na koncu doseže vse, je dejal in dodal, da je aretacija "dobra za pravico in dobrososedske odnose, a tudi za Srbijo samo, ki se je končno odločila, da bo sodelovala s haaškim sodiščem".

Pahor izrekel čestitke Tadiću
Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da gre za pomemben korak, ki predstavlja izpolnitev obveznosti Srbije glede aretacije obtoženih s strani haaškega sodišča za vojne zločine.

Ministrstvo je znova poudarilo pomen nadaljnjega dobrega sodelovanja s sodiščem za vojne zločine v Haagu od relevantnih držav regije in vzpostavljanja okoliščin, ki bodo omogočile razsodbe v času, ki bo prinesel zadoščenje preživelim in svojcem žrtev storjenih zločinov.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je na svojem Twitterju zapisal, da je pravici končno zadoščeno, zaradi česar si srbsko vodstvo zasluži priznanje.

Aretacijo je pozdravil tudi slovenski premier Borut Pahor, ki je ob tem izrekel čestitke srbskemu predsedniku Borisu Tadiću.

Zaprtje bolečega poglavja
Generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen je dejal, da bo aretacija "pomagala zapreti najbolj boleče poglavje v sodobni evropski zgodovini". Ob tem je čestital srbskim oblastem in poudaril, da je prihodnost Srbije v "konstruktivnem sodelovanju s sosedi in z evroatlantsko družino".

"Srbska vlada je delovala odlično"
Nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je ocenila, da je aretacija zadnjega haaškega ubežnika velik uspeh srbskih oblasti, ki bo pospešil približevanje Srbije Evropski uniji.

"Srbska vlada je naredila ogromen korak naprej za demokratično in mirno prihodnost države. Gre za velik političen pomen," je dejala in dodala, da gre tudi za velik uspeh mednarodnega pravosodja, "srbska vlada pa je delovala odlično, zelo pametno in v korist prihodnosti države", kar bo po njenih besedah tudi olajšalo pot Srbije v EU.

Svet pozdravil aretacijo Hadžića