Kolera se prenaša prek okužene vode in hrane in povzroča hudo drisko. Če je ne začnejo zdraviti takoj, je lahko usodna v nekaj urah. Foto: EPA
Kolera se prenaša prek okužene vode in hrane in povzroča hudo drisko. Če je ne začnejo zdraviti takoj, je lahko usodna v nekaj urah. Foto: EPA
Haiti v objemu kolere

Pristojni organi predvidevajo, da so se ljudje okužili s pitjem onesnažene vode. Posledice okužbe z bakterijo Vibrio cholerae, ki povzroča hudo drisko in bruhanje, žrtev pa lahko zaradi dehidracije umre že v treh urah, so še posebej hude na območjih Drouina, Marchand Dessalinesa in Saint-Marca, ki leži 100 kilometrov od prestolnice Port-au-Prince. Kolera je sicer izbruhnila na območju regije Artibonite, ki je od prestolnice oddaljena 80 kilometrov.

Številni se zdaj bojijo, da se bo smrtonosna bolezen razširila tudi na kampe, kamor so po januarskem rušilnem potresu naselili približno 1,5 milijona ljudi, ki so čez noč ostali brez strehe nad glavo. Zdravniki so na stanje pripravljenosti opozorili tudi sosednjo Dominikansko republiko.

Že čez noč se je zgodilo tisto, česar so se mnogi bali - prvih pet primerov obolelih so opazili tudi v prestolnici države Port-au-Princeu, so sporočili Združeni narodi. Njihov predstavnik je dejal, da so te ljudi osamili, za kolero pa so zboleli v Artibonitu.

Ker se okužba po karibskem otoku širi tako hitro, so številne tamkajšnje bolnišnice že prenatrpane, zato bolnike preusmerjajo tudi v druge bolnišnice. Bolnike zaradi pomanjkanja prostora oskrbujejo kar na tleh, svetovni mediji pa prenašajo slike, kako ljudje ležijo na tleh v parku bolnišnice St. Nicholas, medtem ko intravenozno prejemajo raztopino proti dehidraciji.

Tamkajšnji zdravnik Johnny Fequiere, ki dela v bolnišnici Marchand Dessalines, je za BBC dejal, da mu je umrlo 28 bolnikov, bolnišnica pa zaradi prenatrpanosti poka po šivih. "Poskušamo poskrbeti za ljudi, a nam zmanjkuje zdravil, prav tako potrebujejo dodatno medicinsko pomoč."

Haiti v objemu kolere