Pred sodiščem v Haagu se je zbrala množica kosovskih Albancev, ki so proslavili oprostilno sodbo svojega junaka. Foto: EPA
Pred sodiščem v Haagu se je zbrala množica kosovskih Albancev, ki so proslavili oprostilno sodbo svojega junaka. Foto: EPA
Ramush Haradinaj
Tako Priština in Beograd sta pričakovala vnovično oprostilno sodbo. Foto: Reuters
Lahi Brahimaj
Brahimaj je lahko še posebej srečen, saj je bil na prvem sojenju obsojen na šest let. Foto: Reuters
Kosovo
Na Kosovu ima Haradinaj izredno visoko podporo. Foto: EPA
Nov udarec iz Haaga za Srbijo
Haradinaj je nedolžen

Sodišče je razsodilo, da nekdanji poveljnik in nekdanji kosovski premier ni kriv niti po eni točki obtožnice. Da nista kriva, je odločilo še za dva nekdanja poveljnika OVK-ja, Idriza Baljaja in Lahija Brahimaja - zadnji je bil na prvem sojenju obsojen na šestletno zaporno kazen. Vsi trije so takoj zapustili Haag in se vrnili v domovino.
Za Jablanico niso odgovorni
Svet treh sodnikov je razsodil, da se je zločin v taborišču OVK-ja v vasi Jablanica zgodil, toda da trojica obtoženih poveljnikov zanj ni odgovorna. Dodali so, da tožilstvo ni predložilo dovolj dokazov o tem, da je Ramush Haradinaj vedel za dogodke v tej vasi. Tožilstvo je na sojenju, ki se je začelo 18. avgusta lani, za trojico zahtevalo po najmanj 20 let zapora, njihova obramba pa oprostilno sodbo.

Kot je utemeljil predsedujoči sodnik Bakone Moloto, je v omenjenem taborišču v vasi Jablanica prihajalo do nasilja nad zaporniki, pretepali so jih in najmanj eden je umrl zaradi poškodb. Vendar pa ni nobenega dokaza, da bi bil v to vpleten Haradinaj ali da bi sodeloval v kriminalni zaroti za mučenje civilistov med vzpostavljanjem nadzora na tistem delu Kosova.

Dejansko je Haradinaj kaznoval nekega borca OVK-ja zaradi nasilja nad albanskim moškim in mu dejal, "da se to ne sme več dogajati, ker škodi naši stvari," je še poudaril sodnik Moloto. Spomnil je tudi na navedbe ene od prič, da mu je Haradinaj dal hrano in namestitev, preden ga je spustil domov k družini.

To je nova prvostopenjska sodba, zato se bo tožilstvo verjetno nanjo pritožilo.

V Prištini ognjemet ...
V Prištini so novico proslavili z ognjemetom, s solzami sreče in streli v zrak. Na osrednjem Trgu matere Tereze se je zbralo več tisoč ljudi, ki so na velikem zaslonu spremljali branje sodbe. Po mestu pa so že obešeni veliki plakati, ki meščane pozivajo, naj na ulicah pričakajo vrnitev Haradinaja.

Po besedah Haradinajevega svetovalca Besnika Tahirija so ob odločitvi zelo zadovoljni. Tahiri je napovedal tudi slovesen sprejem za Haradinaja ob prihodu domov in njegovo ponovno vključitev v politično življenje na Kosovu na "zelo visoki ravni". Kot je poudarila ekonomistka Maria Haradinaj, ki z nekdanjim premierjem Kosova ni sorodstveno povezana, je Kosovo takšno odločitev pričakovalo. Na trgu v Prištini se medtem nadaljuje slavje. Številni zbrani nosijo majice s Haradinajevo podobo in napisi "Voditelj, ki drži besedo".

... v Srbiji znova obujen bes
Oprostitev pa po drugi strani pomeni novo klofuto za Beograd, saj je isto sodišče 16. novembra v prizivnem postopku oprostilo že hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača. V Srbiji velja Haradinaj za vojnega zločinca. Predsednik države Tomislav Nikolić je dejal, da odločitev sodišča ni utemeljena na pravici, pravu in pravih temeljih. "Tribunal je bil očitno ustanovljen, da bi se na njem sodilu srbskemu narodu. Na žalost se je uresničilo pričakovanje, da bo haaško sodišče osvobodilo Ramuša Haradinaja, obtoženega za umore, okrutno ravnanje, nehumana dejanja, kršitve zakonov in običajev vojskovanja nad albanskimi, srbskimi in romskimi civilisti v taborišču tako imenovane OVK v Jablanici leta 1998," je sporočil predsednik. "Ta razsodba bo uničila dosedanja prizadevanja za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino ter povečala evroskepticizem med srbskim narodom."

Premier Ivica Dačić pa je poudaril, da je kljub sodbi v interesu Srbije, da zaradi približevanja evropskim povezavam nadaljuje dialog s Prištino. Na vprašanje, kaj bo storila Srbija, če Haradinaj postane kosovski premier, pa je odgovoril, da sam ne more izbirati, s kom se bo pogovarjal.

Oglasil se je tudi predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić, ki je dejal, da bo sodba še naprej rušila verodostojnost sodišča in da bo še otežila proces sprave na območju nekdanje Jugoslavije.

Nekdanja glavna tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte pa nad oprostitvijo Haradinaja ni presenečena: "Preiskava proti njemu je bila zelo težka. Ni bilo sodelovanja sodišča s Kosovom, tako da je bilo zelo težko dobiti dovolj dokazov za obtožnico."

Sodišče je delno ponovljeno sojenje odredilo zaradi sumov, da je na prvem sojenju prišlo do nezakonitih pritiskov na priče. Kot je takrat pojasnil predsednik sodišča Patrick Robinson, so bile priče, ki naj bi imele neposredne dokaze, ustrahovane, zato so zavrnile pričanje, zaradi česar pravičnost sojenja ni bila zagotovljena, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Matjaž Trošt.

Zločini nad civilisti
Haradinaj - najvišji predstavnik Kosova, ki se je moral zagovarjati pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije - ter soobtožena Baljaj in Brahimaj so bili v šestih točkah obtoženi vojnih zločinov nad civilisti v taborišču OVK-ja v vasi Jablanica poleti 1998.

Sodišče je Haradinaja in Balaja na prvem sojenju 3. aprila 2008 teh obtožb oprostilo, Brahimaja pa obsodilo na šest let zapora. Na prvem sojenju so bili sicer v 37 točkah obtoženi tudi zločinov proti človečnosti.

Nov udarec iz Haaga za Srbijo
Haradinaj je nedolžen