Hartmannova je skrivne dokumente objavila v svoji knjigi Mir in kazen. Foto: MMC RTV SLO
Hartmannova je skrivne dokumente objavila v svoji knjigi Mir in kazen. Foto: MMC RTV SLO

Francoska novinarka Florence Hartmann, ki je kot tiskovna predstavnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu delala šest let, mora plačati kazen 7.000 evrov.

Kazen si je Hartmannova prislužila zaradi objave skrivnih dokumentov glede vpletenosti srbske vlade v vojno v Bosni in Hercegovini v 90. letih prejšnjega stoletja. Skrivne dokumente je leta 2007 objavila v svoji knjigi Mir in kazen ter januarja lani v članku Prikriti ključni dokazi o genocidu. Dokumenti govorijo tudi o vpletenosti Srbije v genocid v Srebrenici in o zapiskih srbskega vrhovnega obrambnega sveta.

"Hartmannova pokazala nespoštovanje do sodišča"
Zaupne dokumente, ki jih je Hartmannova kasneje razkrila javnosti, je Beograd predal sodišču le za sojenje nekdanjemu srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, zato je tožilec na haaškem sodišču za Hartmannovo zahteval denarno kazen od 7.000 do 15.000 evrov, ker naj bi z objavo zaupnih informacij pokazala nespoštovanje do sodišča. Obramba je ves čas sojenja trdila, da so bile informacije, ki jih je opisala Hartmannova, takrat že v javnosti.

Sodišče je odločilo, da dokumenti nikakor ne bi smeli priti v javnost in da se je Hartmannova kot uslužbenka haaškega sodišča tega tudi zavedala. "Obtoženo oziroma kogar koli je treba odvrniti od tega, da bi v prihodnosti razkrival zaupne informacije," je po izreki razsodbe povedal sodnik Bakone Moloto.

11 let dopisnica na območju nekdanje Jugoslavije
Hartmannova je bila med letoma 1988 in 1999 dopisnica francoskega časnika Le Monde z območja nekdanje Jugoslavije, leta 2000 pa se je zaposlila kot tiskovna predstavnica nekdanje glavne tožilke haaškega sodišča Carle del Ponte. Delo je opravljala do leta 2006.