Njena stranka Liga Avami je namreč v nedeljo slavila na splošnih volitvah, ki sta jih sicer zaznamovala nizka volilna udeležba in bojkot opozicijskih strank.

"Dolžnosti predsednice vlade bom vestno opravljala v skladu z zakonodajo," je Hasina dejala ob prisegi v predsedniški palači. Njena stranka je na nedeljskih splošnih volitvah osvojila skoraj tri četrtine sedežev v 300-članskem parlamentu, večino preostalih sedežev pa so osvojili zavezniške stranke in neodvisni kandidati.

Na ministrskih položajih se napovedujejo manjše spremembe. Med drugim svoje funkcije ne bosta več opravljala dosedanja zunanji minister Abdul Momen in finančni minister Mustafa Kamal.

Hasinina Liga Avami osmi najštevilčnejši državi na svetu neprekinjeno vlada od leta 2009. Njena prvotna priljubljenost je dolgo slonela na izjemni gospodarski rasti države, predvsem zaradi donosne industrije oblačil za vodilne svetovne znamke hitre mode.

Čeprav država ostaja eno najhitreje rastočih gospodarstev v regiji, so uspehe pozneje zasenčile vsesplošne kršitve človekovih pravic, od zatiranja svobode medijev do zunajsodnih pobojev. Pred volitvami se je v državi zvrstilo tudi več nasilnih incidentov, zaradi česar je glasovanje varovalo okoli 800.000 pripadnikov varnostnih sil.

ZDA in Združeni narodi so volitve kritizirali, več deset opozicijskih strank, na čelu z Bangladeško nacionalistično stranko (BNP), pa je volitve bojkotiralo. Regionalni sili Kitajska in Indija sta Hasini že čestitali za zmago in obljubili, da bosta še naprej z njo sodelovali.