Navalnega so obtožili kršitve pogojne kazni. Foto: EPA
Navalnega so obtožili kršitve pogojne kazni. Foto: EPA

37-letni oster nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina bo lahko dva meseca komuniciral zgolj s sorodniki, odvetniki in preiskovalci. Hišni pripor bo veljal do 28. aprila, lahko pa mu ga bodo tudi podaljšali.

"Svoj dom bo lahko zapustil samo z dovoljenjem preiskovalcev," je prek Twitterja sporočila njegova tiskovna predstavnica Ana Veduta.

Navalni je odločitev sodišča označil za nesmiselno. Prepričan je, da ga hočejo s tem utišati in mu preprečiti politično udejstvovanje.

Zaradi sodelovanja na nedavnih protestih je Navalni v preiskovalnem priporu, iz katerega naj bi ga izpustili 3. marca. Takrat bo zanj začela veljati današnja odločitev sodišča o hišnem priporu.

Navalnega so lani zaradi poneverbe obsodili na petletno pogojno kazen. Pred tednom dni so ga v Moskvi dvakrat aretirali med protesti proti samovolji pravosodnih organov.

Ugled si je Navalni pridobil s pisanjem blogov, v katerih je razkrival korupcijo v vladi. Iz največjih protestov proti Putinu pred dvema letoma je izšel kot glavni opozicijski voditelj in morebitni kandidat na prihodnjih predsedniških volitvah.

Januarja je skupaj s sodelavci objavil kritično poročilo o obsežni korupciji med pripravami na nedavno končane olimpijske igre v Sočiju.

Opozicijski aktivisti so prepričani, da je Putin po končanih olimpijskih igrah okrepil pritiske na svoje nasprotnike.