Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta poudarila skupen boj proti terorizmu. Foto: EPA
Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta poudarila skupen boj proti terorizmu. Foto: EPA
Donald Trump
Trump predstavlja izziv za "naša trgovinska pravila, pa tudi našo sposobnost reševanja konfliktov po svetu", je dejal Hollande. Foto: EPA
Hollande in Merkel za več enotnosti

Hollande in Angela Merkel sta solidarnost med državama poudarila ob obisku prizorišča decembrskega terorističnega napada v Berlinu. Nemška kanclerka je med Hollandovim obiskom po poročanju nemške tiskovne agencije DPA izpostavila, da sta državi združeni v boju proti islamistični teroristični nevarnosti, ki jo je mogoče premagati samo združeno.

Poudarila je še, da sta z obiskom prizorišča terorističnega napada s Hollandom želela jasno sporočiti, da se "ne bomo odpovedali lastnemu načinu življenja". Francoski predsednik pa je dejal, da sta želela izraziti solidarnost in hkrati ponos na to, da sta tako Nemčija kot Francija svobodni demokratični državi, še poroča DPA.

Hollande: Trumpova administracija je izziv
Hollande je glede nove ameriške administracije predsednika Donalda Trumpa dejal, da predstavlja izziv za Evropo. "Bodimo zelo odkriti, obstajajo izzivi, obstajajo izzivi, ki jih predstavlja ameriška administracija za naša trgovinska pravila, pa tudi našo sposobnost reševanja konfliktov po svetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril Hollande.

Na skupni novinarski konferenci z nemško kanclerko je dodal, da se je seveda treba pogovarjati s Trumpom, saj so ga Američani izvolili za svojega predsednika, a pri tem ne gre, kot je opozoril, pozabiti na evropske vrednote ter promocijo evropskih interesov in vrednot.

Angela Merkel, ki Trumpa poimensko sicer ni navedla, pa je dejala, da smo priča "zelo dramatičnim in hitrim globalnim spremembam", a da je treba odgovoriti na nove izzive, tako v imenu obrambe svobodne družbe kot proste trgovine in gospodarskih izzivov.

Hollande in Merkel za več enotnosti