Hollande v Iraku zagovarja posredovanje francoske vojske v tej državi. Foto: Reuters
Hollande v Iraku zagovarja posredovanje francoske vojske v tej državi. Foto: Reuters
Posledice zračnega napada
Nevladna organizacija Airwars ocenjuje, da je bilo od začetka koalicijskih napadov v Iraku in Siriji leta 2014 v zračnih napadih ubitih minimalno med 2.000 in 3.000 civilistov. Foto: Reuters
IS udaril tudi v Bagdadu

Hollande je v Iraku obiskal francoske vojake, ki urijo iraške sile. V nagovoru je opozoril, da je boj proti džihadistični skupini Islamska država (IS) v Iraku nujen, saj tako preprečujejo tudi napade doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ukrepanje proti terorizmu tu v Iraku preprečuje tudi teroristična dejanja na naši lastni zemlji," je dejal Hollande v oporišču iraških elitnih protiterorističnih sil v bližini Bagdada, kjer so nastanjeni tudi francoski vojaki.

Hollande, ki ga spremlja tudi obrambni minister Jean-Yves Le Drian, je bil v Iraku zadnjič leta 2014 in je doslej najvišji predstavnik mednarodne koalicije proti IS-ju, ki je od začetka boja proti tej skupini pred dvema letoma in pol obiskal Irak. Sešel se je z iraškim premierjem Haidarjem Al Abadijem in predsednikom Fuadom Masumom, obiskal pa je še severno avtonomno kurdsko regijo, poroča AFP.

V pretežno šiitski soseski na vzhodu Bagdada se je medtem zgodil samomorilski napad, v katerem je umrlo najmanj 35 ljudi, ranjenih jih je 61. Odgovornost je prevzela t. i. Islamska država. Gre za drugi večji teroristični napad v Bagdadu v zadnjih treh dneh. V soboto je bilo v središču Bagdada ubitih najmanj 27 ljudi, tudi tisti napad pa je izvedel IS.

Francija je pomembna članica vojaške koalicije proti IS-ju v Siriji in Iraku pod vodstvom ZDA. Koalicija izvaja predvsem letalske napade na položaje džihadistov, zagotavlja pa tudi vojaško opremo in urjenje iraškim silam.

Kot navaja AFP, so francoske sile od septembra 2014 izvedle okoli 5.700 poletov in okoli 1.000 napadov na položaje IS-ja ter uničile več kot 1.700 ciljev. Te napade izvajajo predvsem letala rafale 14, ki so nameščena v Jordaniji in Združenih arabskih emiratih. Pri urjenju iraških sil pa sodeluje še okoli 500 francoskih vojakov, še navaja AFP.

Civilne žrtve koalicijske vojne proti IS-ju
Nevladna organizacija Airwars, ki spremlja število civilnih žrtev v napadih tako v Siriji kot Iraku, ocenjuje, da je bilo od začetka koalicijskih napadov v obeh državah leta 2014 v zračnih napadih ubitih minimalno med 2.000 in 3.000 civilistov.

Tudi mednarodna organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International je oktobra lani opozorila, da koalicija pod vodstvom ZDA v Siriji ne naredi dovolj za izogibanje civilnim žrtvam.

IS udaril tudi v Bagdadu