Tirana in Zagreb sta uradno povabilo za članstvo v Natu prejeli v Bukarešti. Foto: Reuters
Tirana in Zagreb sta uradno povabilo za članstvo v Natu prejeli v Bukarešti. Foto: Reuters

Podpis pomeni začetek postopka ratifikacije pristopnega protokola v članicah Nata. Hrvaška in Albanija, ki sta povabilo v Nato prejeli na vrhu zasedanja v Romuniji 3. aprila letos, bosta od zdaj lahko sodelovali na srečanjih zaveznic, vendar še ne bosta mogli soodločati pri sprejemanju odločitev.

"Hrvaška in Albanija bosta zasedli svoje mesto za našo mizo," je ob podpisu slavnostno povedal Jaap de Hoop Scheffer, generalni sekretar zavezništva, in dodal, da je za mizo še več prostora za nove članice. Na povabilo v Nato na vrhu v Romuniji je upala tudi Makedonija, a ga zaradi nasprotovanja Grčije, s katero je zapletena v spor glede svojega imena, ni dobila.

Proces ratifikacije običajno traja 18 mesecev. Tokrat naj bi bil hitrejši, zato da bi Hrvaška in Albanija kot polnopravni članici sodelovali že na naslednjem zasedanju Nata, ki bo ob njegovi 60. obletnici prihodnje leto potekalo v Nemčiji in Franciji. Ko je postopek ratifikacije v državah članicah končan, te o tem obvestijo ameriško zunanje ministrstvo, depozitarja washingtonske pogodbe. Generalni sekretar zavezništva nato državo pozove, da pristopi k severnoatlantski pogodbi.

T. V.