Grlić Radman je ocenil, da bi to prispevalo k stabilizaciji tako Kosova kot regije.

Kosovo je leta 2008 razglasilo neodvisnost, ki jo je priznala večina držav članic Evropske unije, razen Cipra, Grčije, Romunije, Slovaške in Španije.

Hrvaški zunanji minister je dejal, da Hrvaška spodbuja tudi teh pet držav k priznanju neodvisnosti Kosova. Kot je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina, ta izjava najverjetneje ne bo všeč Srbiji, ki ne priznava suverenosti svoje nekdanje avtonomne pokrajine.

Grlić Radman je ocenil, da so za stabilnost regije pomembne tri zadeve - spoštovanje ozemeljske celovitosti držav, ustavna enakopravnost Bošnjakov, Srbov in Hrvatov v Bosni in Hercegovini in tudi vzpostavitev medsebojnega zaupanja po vojnah ob koncu prejšnjega stoletja.

"Ozemeljsko celovitost držav na Balkanu je treba ohraniti in spoštovati, torej brez spreminjanja meja, kot smo slišali v zadnjih nekaj mesecih ob kroženju nekaterih famoznih non-paperjev, ki so bili narejeni v tej smeri," je novinarjem povedal Grlić Radman, ki se je udeležil mednarodne varnostne konference Globsec v Bratislavi.

Grlić Radman se je še posebej posvetil BiH-u in dejal, da je ta država ujeta med dve politični tendenci - centralizem in unitarizem na eni strani ter separatizem na drugi. "To spodkopava temelje stabilne BiH in se negativno odraža na položaju hrvaškega naroda v BiH," je menil minister. Ponovil je hrvaška stališča, da je treba v BiH-u uveljaviti reformo volilne zakonodaje, ki bo odpravila kakršne koli oblike diskriminacije in kršitve enakopravnosti.

Poudaril je, da Hrvaška iskreno podpira BiH na njeni poti proti evroatlantskim integracijam, ter da ima to državo v svojem fokusu na vseh mednarodnih forumih, ker je hrvaški interes stabilna, funkcionalna in napredna sosednja država.