Hrvaška Wikipedija - prizorišče ideološkega spopada. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška Wikipedija - prizorišče ideološkega spopada. Foto: MMC RTV SLO

Hrvati se te dni ukvarjajo z zanimivo afero, povezano z domnevno sovražno nastrojenimi administratorji hrvaške različice povsod pojavljajoče se spletne enciklopedije Wikipedije, natančneje hr.wikipedia.org. Časopis Jutarnji list je namreč v članku opozoril na pristranskost urednika hrvaške Wikipedije, na kateri je bilo mogoče prebrati, da ustaško gibanje ni bilo desničarsko usmerjeno, zavestno rasistično in totalitarno, za pojav ustaške ikonografije v sodobni Hrvaški pa so krivi prostozidarji. Hrvaška Wikipedija tudi trdi, da je antifašizem pomenil omejevanje vseh osnovnih človekovih pravic in da je šlo pri tem za "genetsko motnjo".

Minister: Onemogočite stran
Za vsebine, objavljene na najbolj razširjeni spletni enciklopediji, nihče osebno ne odgovarja, saj bi to kratilo njeno osnovno pravilo, to je, da lahko k njej prispeva prav vsak. Na Facebooku se je pojavila tudi skupina "Razkrivanje sramotne hr.wikipedie", v kateri se je oglasilo veliko ljudi, ki so trdili, da so jih trenutni uredniki pogosto onemogočili in menjavali že objavljene stavke, a zadevi je veliko večjo težo dal minister za znanost in izobraževanje Željko Jovanović.

Minister je namreč vse šolarje in študente pozval, naj hrvaške Wikipedije ne upoštevajo in naj ji ne verjamejo, saj ni relevanten vir informacij. Dejal je, da je veliko vsebine, objavljene na tej strani, "znanstveno dvomljive in potvorjene". Dodal je, da "nima namena spuščati se na raven majhne skupine, ki si je prisvojila pravico nad urejanjem strani, ob tem pa pokazala zelo nizko stopnjo splošne izobrazbe in kulture".

Administratorji so vse obtožbe zavrnili.

Ustanovitelj: Pritožbe niso novost
Aferi pa je nov zagon dal sam ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales, ki je Jutarnjemu listu dejal, da "pozorno spremlja vse, kar se dogaja na hrvaški Wikipediji, in da bodo potrebovali nekaj dni, da preverijo vse obtožbe". "Ne želim sprožiti kakšne križarske vojne proti hrvaški Wikipediji, a mislim, da bi morala Wikimedia Foundation (organizacija, ki vodi vse 'wikiprojekte', kot so Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks ... op. a.) resno preveriti vse obtožbe na račun hrvaških administratorjev." Dodal je, da so mu podobne obtožbe že prej prišle na uho, a da so prihajale predvsem iz srbskih virov, zato se je bilo njemu kot nevtralni strani težko odločiti, ali so utemeljene ali ne.

Vprašanje pa je po njegovem mnenju postalo pomembno, ko se je odzval sam minister. "Ko da minister tako močno izjavo, to postane skrb vzbujajoče," je dejal Wales, ki pa je dodal tudi sporen stavek v povezavi s hrvaško in srbsko Wikipedijo. Dejal je namreč, da je ves čas zagovarjal mnenje, da na Balkanu ni potrebe po obstoju dveh različnih Wikipedij, srbske in hrvaške, "saj gre v osnovi za isti jezik, razlikuje se le pisava". "Še vedno sem prepričan, da je to zgrešeno."