Zbiranje podpisov je potekalo na pobudo Štaba za obrambo Vukovarja. Foto: EPA
Zbiranje podpisov je potekalo na pobudo Štaba za obrambo Vukovarja. Foto: EPA

Na seji saborskega odbora za ustavo, poslovnik in politični sistem so predlagali, da sabor od vlade zahteva začetek postopka preverjanja več kot 600.000 podpisov državljanov, ki so podprli pobudo za spremembo ustavnega zakona o pravicah narodnih manjšin v delu, ki manjšini v neki lokalni samoupravi določa pravico do uporabe pisave in jezika.

Pobudniki referenduma predlagajo, da bi manjšine za uveljavitev svojih pravic, kot so dvojezični napisi na javnih površinah in ustanovah, po novem potrebovale absolutno večino, in ne več le podpore tretjine prebivalcev.

Odbor je zavrnil predlog, da bi hkrati s preverjanjem podpisov od ustavnega sodišča zahtevali oceno ustavnosti predlaganega referendumskega vprašanja. Zavrnjen je bil tudi predlog, da bi od vlade zahtevali preverjanje podpisov v razumnem roku.

Po besedah ministra za upravo Arsena Bauka bo vlada po prejemu zahteve sabora za preverjanje podpisov zahtevala od statističnega urada. Sam predvideva, da bo postopek potekal približno dva meseca.

Hrvaški zakon ne določa roka, v katerem bi sabor moral odgovoriti na državljansko referendumsko pobudo in razpisati referendum ali ga zavrniti. Vseeno je štirimesečno izogibanje s postopkom za referendum "proti cirilici v Vukovarju" sprožilo razprave o škodljivem vplivu zavlačevanja na demokratične procese v hrvaški družbi.

Hrvaški premier Zoran Milanović je že večkrat zatrdil, da referenduma ne bodo izvedli, dokler bo on predsednik vlade. Po njegovih besedah ne bo več mogoč referendum, na katerem bo večina odvzela pravice manjšini tako kot na lanskem referendumu proti istospolnim porokam.

Poziv k bojkotu srbskih trgovin v Vukovarju
Na današnji seji odbora je poslanec Samostojne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac opozoril, da so v torek na enem od hrvaških novičarskih portalov objavili seznam 35 trgovin ter obrtnikov v Vukovarju, ki so v lasti pripadnikov srbske manjšine, in pozvali k bojkotu le-teh.

Hrvaška varuhinja človekovih pravic Lora Vidović je presodila, da je torkov poziv k etnični diskriminaciji posledica zavlačevanja sabora pri odločitvi o usodi referenduma, zato je od poslancev zahtevala, da čim prej odgovorijo pobudnikom hkrati pa zagotovijo varnost Vukovarčanov in njihovega premoženja.

Po mnenju hrvaških medijev sabor ne bo razpisal referenduma, ampak bo zahteval presojo ustavnosti referendumskega vprašanja. Pričakovati je, da bo ustavno sodišče razsodilo, da je referendum proti cirilici v nasprotju s hrvaško pristopno pogodbo z Evropsko unijo.