Skupno je na Hrvaškem umrlo 12 ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. Foto: EPA
Skupno je na Hrvaškem umrlo 12 ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. Foto: EPA

Vse nove žrtve so bile v bolnišnici v Osijeku. Gre za ljudi, starejše od 70 let, ki so imeli kronične bolezni. To je najvišje število umrlih v enem dnevu na Hrvaškem po prvi okužbi 25. februarja. Skupaj je na Hrvaškem zaradi novega koronavirusa umrlo 12 ljudi.

Minister Beroš je še povedal, da je na respiratorjih 39 ljudi, kar je toliko kot v petek. Do zdaj je skupno okrevalo 119 okuženih. Opravili so skoraj 10.000 testiranj vzorcev suma na novi koronavirus.

Beroš je poudaril, da bodo naslednji od dva do trije tedni odločilni, ko gre za epidemiološko sliko na Hrvaškem. Znova je pozval državljane, naj spoštujejo ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev širjenja okužbe.

Iz Rima se bo medtem s hrvaškim letalom v domovino vrnilo 28 hrvaških državljanov. Med potniki je za zdaj napovedanih tudi pet slovenskih državljanov.

Na novinarsko vprašanje, kakšen bo postopek za ljudi, ki se vračajo na Hrvaško, je vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak pojasnil, da bodo že na meji pregledali vse potnike. Za vse hrvaške državljane je obvezna 15-dnevna samoizolacija, za tiste s simptomi okužbe pa tudi namestitev v bolnišnico.

Slovenske državljane bodo ob policijskem spremstvu prepeljali na mejni prehod Obrežje, je napovedal.

V Srbiji umrlo še pet ljudi

Iz Srbije medtem poročajo o petih novih smrtnih žrtvah bolezni covid-19. Skupno je zaradi te bolezni v državi umrlo 44 ljudi. Okuženih je 1624 ljudi, več kot 75.000 jih je v samoizolaciji. Do zdaj so testirali 6401 človeka.

Največ okuženih je sicer v Beogradu, a novo žarišče izbruha je postal Novi Pazar, kjer naj bi pripravljali bolnišnico, namenjeno izključno za ljudi, okužene z novim koronavirusom.

V Bosni in Hercegovini skupno 19 žrtev

Po poročanju časopisa Dnevni Avaz je v Bosni in Hercegovini zaradi novega koronavirusa do zdaj umrlo 19 ljudi, okuženih je 617. Medtem je ozdravelo 27 bolnikov.

Albanija: Največji dnevni porast števila okuženih

V Albaniji so danes potrdili 29 novih potrditev okužb, kar je največji dnevni porast do zdaj. Do zdaj so skupno potrdili 333 primerov, 18 ljudi je umrlo. Med ukrepi, ki jih je sprejela država, je omejitev nakupovanja na enega družinskega člana za eno uro, potem ko pridobi dovoljenje prek spleta. Država je obstala, meje so odprte le za prevoz življenjskih potrebščin, in sicer le osem ur dnevno. Kot je napovedala ministrica za zdravje Ogerta Manastirliu, bosta od ponedeljka policija in vojska na vratih trgovin, kupce bodo razkuževali in pazili, da bodo vsaj dva metra narazen, poroča Reuters.

V Srbiji sprejeli nove ukrepe