V Srbiji je potrjenih okužb 1476, a to število hitro narašča. Foto: Reuters
V Srbiji je potrjenih okužb 1476, a to število hitro narašča. Foto: Reuters

Premierka je izrazila bojazen, da se je v Srbiji začela eksponentna rast števila okužb z novim koronavirusom. Državljane je pozvala k "železni disciplini" in spoštovanju ukrepov, ki jih sprejema vlada.

Po uradnih podatkih je med smrtnimi žrtvami v Srbiji 70 odstotkov ljudi, ki so bili starejši od 60 let, do starosti 39 let pa za zdaj ni žrtev.

Skoraj polovica vseh okuženih v državi je v Beogradu, je po poročanju portala B92 dejal epidemiolog Predrag Kon.

V državi je trenutno 1476 potrjeno okuženih, hospitaliziranih je 814 ljudi. Pomoč respiratorjev oziroma medicinskih ventilatorjev jih potrebuje 81, poroča portal Blic.

V Srbiji bo od 13. ure v soboto do 5. ure v ponedeljek veljala splošna policijska ura. Ljudje bodo lahko hišne ljubljenčke peljali ven med 23. in 1. uro ter v nedeljo med 8. in 10. uro.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da bo ruska vojska Srbiji poslala za 11 vojaških letal zdravstvene opreme kot pomoč pri zajezitvi koronavirusa. Rusija, ki se sama spopada z več kot 3500 primeri okužbe, je podobno pomoč že poslala Italiji in ZDA.

Na Hrvaškem je smrtnih žrtev skupno osem, v Srbiji 39. Foto: EPA
Na Hrvaškem je smrtnih žrtev skupno osem, v Srbiji 39. Foto: EPA

Na Hrvaškem 68 novih okužb

Na Hrvaškem pa so v zadnjem dnevu potrdili dodatnih 68 okužb z novim koronavirusom, tako da je skupno število potrjenih okužb v državi 1079. Smrtnih žrtev je osem. Do zdaj je ozdravelo 92 bolnikov s covidom-19, od tega štirje v zadnjih 24 urah.

Nazadnje je umrla 85-letnica, ki je trpela tudi za več kroničnimi boleznimi.

Pomoč respiratorjev oziroma medicinskih ventilatorjev potrebuje 39 ljudi, štiri več kot v četrtek. Skupno so opravili 9250 testiranj za novi koronavirus, sporoča ministrstvo za zdravje.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je povedal, da je precejšnje število obolelih glede na število prebivalstva na območju Krapinsko-zagorske županije. Tam so potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 69 ljudeh.

Kot je dejal, gre pretežno za posledico vnosa okužbe iz Slovenije. "V nekem slovenskem podjetju ob meji s Hrvaško se je zgodil incident, okužbe pa so bile prenesene v Pregrado, kjer je za covidom-19 zbolelo več ljudi," je pojasnil.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da so policisti odkrili 45 gostinskih lokalov, ki niso spoštovali prepovedi obratovanja med epidemijo novega koronavirusa. Več kot polovica vseh nezakonito odprtih gostinskih objektov je bila na območju Splita in Zagreba. Prav tako so ovadili 1053 ljudi, ki so kršili določila samoizolacije.

Božinović je še povedal, da so v dveh dneh izdali skoraj 200.000 elektronskih prepustnic za zapuščanje stalnega ali začasnega prebivališča. Pozval je vse, naj razmislijo, ali resnično nujno potrebujejo prepustnice. Opozoril je, da bo ukrep o prepovedi zapuščanja prebivališča izgubil epidemiološki smisel, če se bo izdajanje prepustnic nadaljevalo v enakem ritmu kot do zdaj, ko so izdali 100.000 prepustnic na dan.

V Srbiji prepoved gibanja