Raziskava besedil 45 učbenikov in delovnih zvezkov je pokazala, da pri verskem pouku v osnovnih in srednjih šolah Savdske Arabije otroke učijo verskega sovraštva. Foto: Reuters
Raziskava besedil 45 učbenikov in delovnih zvezkov je pokazala, da pri verskem pouku v osnovnih in srednjih šolah Savdske Arabije otroke učijo verskega sovraštva. Foto: Reuters
Verske knjige
Učbeniki kristjane in Jude označujejo za nevernike, pripadnike šiizma ali sufizma pa kot krivoverce. Foto: Reuters

HRW je pregledal učni program za prihodnje šolsko leto z imenom al tavhid oziroma monoteizem, ki vsebuje 45 učbenikov in delovnih zvezkov za uporabo pri verskem pouku v osnovnih in srednjih šolah Savdske Arabije.

Poročilo ugotavlja, da se v učbenikih pojavljajo versko sovražne vsebine. Sufizem, vejo sunitov, besedila označujejo za perverzno pot, ki se je odcepila od pravilne verske prakse. Šiite označujejo kot zlobne zaradi postavljanja mošej in svetišč na grobovih prerokov, kar ni skladno s savdsko interpretacijo islama.

Kristjani in Judje kot neverniki
Jude, kristjane in ljudi drugih veroizpovedi besedila obravnavajo kot nevernike, ki jih morajo suniti izobčiti. "Kdor ne bo izobčil kristjanov in Judov ali kdor bo podvomil o njihovi verski nezvestobi, je tudi sam nevernik," piše v besedilu učbenika za peti razred, ki učencem tudi prepoveduje druženje, povezovanje ali posnemanje nevernikov, saj lahko tako postanejo eni od njih.

Savdijci se otepajo kritik
Savdska Arabija se otepa kritik mednarodne skupnosti, da promovira vahabizem, skrajno vejo islama. Vendar bi se morale v sklopu ciljev Vizije 2030 za Savdsko Arabijo, v kateri oblasti obljubljajo kulturno in finančno preoblikovanje, oblasti osredotočiti tudi na sovražno retoriko proti pripadnikom drugih veroizpovedi, opozarja HRW.

Savdske oblasti so po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001, za katerega je bilo odgovornih več savdskih državljanov - med drugim tudi Osama bin Laden - napovedale temeljito prenovo verskih besedil, da bi odstranili sporna besedila.

HRW: Kljub obljubam ni napredka
"Otroke že v prvem razredu savdskih osnovnih šol učijo, da morajo sovražiti vse, ki so drugačne vere ali ločine," opozarja direktorica HRW-ja za Bližnji vzhod Sarah Leah Whitson in dodaja, da bi savdske oblasti morale prenehati blatenje osebnih prepričanj drugih ljudi. "Po letih obljub o reformah je v državi očitno še vedno le malo prostora za strpnost v državnih šolah," še ugotavlja Leahova.