Poplave so povzročile veliko škodo. Foto: HRT
Poplave so povzročile veliko škodo. Foto: HRT
Poplave na Hrvaškem
Izredne razmere na Hrvaškem

Voda je poplavila polja na območju Nove Gradiške in Slavonskega Broda, kjer so sklicali izredno sejo civilne zaščite. Voda je onemogočila dostop do nekaterih hiš, v Slavonskem Brodu in občinah Sibinj, Gornja Vrba in Podcrkavlje pa so celo razglasili izredne razmere, zaradi česar se pristojne službe pripravljajo na morebitno evakuacijo ljudi.

Z zemeljskimi plazovi, poplavljenimi ulicami in pitno vodo se spopadajo tudi v Batini. Zjutraj je zemeljski plaz celo zasul družinsko hišo, v kateri je bila ujeta ženska, ki pa so jo rešili in prepeljali v bolnišnico.

Padavine bodo oslabele šele konec tedna
Škodo v kmetijstvu že ocenjujejo na več kot 27 milijonov evrov, poroča spletni portal hrvaške radiotelevizije HRT. Po podatkih hrvaške meteorološke službe je na območju Slavonskega Broda v zadnjih 40 urah padlo 116 litrov dežja na kvadratni meter. Razmere še poslabšuje nenehno deževje, ki naj bi se prenehalo šele konec tedna.

"Pričakujemo prihod velikega vala na reki Donavi, ta pa bo povzročil dodaten dvig vodostaja na Dravi. V takih razmerah lahko nastanejo novi zadrževalni rečni tokovi v manjših vodotokih, ki se izlivajo v Dravo. Zato bo verjetno oteženo izlivanje manjših gorskih vodotokov proti Dravi," je za hrvaški Dnevnik dejal Zoran Đuroković s hrvaške državne uprave za vodotoke.

Hrvaški Rdeči križ začel obširno akcijo
Hrvaški Rdeči križ je iz centralnega skladišča v Zagrebu že poslal prvi konvoj pomoči za prebivalce Brodsko-posavske županije. Med njimi je 20 naprav za izsuševanje prostora, šest vodnih črpalk, 150 žimnic in 300 odej. V pripravi pa imajo tudi nakup pitne vode, ki bi jo poslali prebivalcem na najbolj prizadetih območjih. Zaradi nastalih razmer je hrvaški Rdeči križ na prebivalce že naslovil poziv k zbiranju pomoči.

Poplave na Hrvaškem
Izredne razmere na Hrvaškem