Na ulicah Abidžana zadnje dni patruljirajo vojaki. Foto: EPA
Na ulicah Abidžana zadnje dni patruljirajo vojaki. Foto: EPA
Laurent Gbagbo
Laurent Gbagbo se po porazu na volitvah oklepa svojega položaja. Foto: EPA
Gbagbo se bori za Abidjan

Spopadi so se danes vneli v bližini Gbagbojeve rezidence v elitni četrti Cocody v severnem delu Abidžana, ki jo varuje močno oborožena elitna predsedniška garda. Tuji mediji poročajo, da je bilo v bližini rezidence slišati streljanje, pa tudi strele topništva in strojnic.

Spopadi blizu Gbagbojeve rezidence so se začeli v četrtek zvečer, ni pa jasno, ali je Gbagbo še vedno v rezidenci, kar so v četrtek trdili različni viri, ali je že pobegnil. Njegov tiskovni predstavnik Abdon Georges Bayeto je povedal, da predsednik ne bo odstopil, saj je bil izvoljen za obdobje petih let, zato se bo boril do konca.

Ouattaraju zveste sile so sporočile, da so v četrtek prevzele nadzor nad državno televizijo RTI, ki je v istem delu mesta kot Gbagbojeva rezidenca in kjer so prav tako potekali spopadi. Televizija je v četrtek nehala oddajati program.

Zaprli so vse meje in razglasili policijsko uro
Vlada Ouattaraja, ki jo podpira tudi mednarodna skupnost, je predtem sporočila, da bodo vse meje države na morju, v zraku in na kopnem do nadaljnjega zaprte, v Abidžanu pa so do nedelje odredili policijsko uro, ki bo trajala vsak dan od 23. do 8. ure po srednjeevropskem času. BBC-jev dopisnik iz Slonokoščene obale poroča, da vse kaže na to, da se iztekajo zadnje ure Gbagbojeve vladavine.

Ob uspešni ofenzivi Ouattarajevih sil je Gbagboju, ki se po porazu na volitvah novembra lani še naprej krčevito oklepa oblasti, obrnilo hrbet več visokih oficirjev njegove vojske. Po navedbah mirovnih sil Združenih narodov je približno 50.000 Gbagbojevih vojakov prebegnilo k silam Ouattaraja ali pa so položili orožje, njegove sile pa naj bi nadzirale približno 80 odstotkov države.

Poročila o pobijanju civilistov na obeh straneh
Mirovne sile Združenih narodov so v četrtek prevzele nadzor nad letališčem v Abidžanu, najpomembnejšim v državi, Svet Združenih narodov za človekove pravice pa je Ouattaraja pozval, naj ustavi svoje vojake, saj naj bi dobili poročila o nasilju nad civilisti.

Ob tem so sporočili še, da naj bi civiliste pobijale tudi Gbagbojeve sile, in obe strani opozorili, da bi jih lahko obtožili pred mednarodnim kazenskim sodiščem. "Dobili smo nepotrjena poročila o resnih kršitvah človekovih pravic, ki so jih zakrivile sile blizu Laurenta Gbagboja," je povedal tiskovni predstavnik Sveta za človekove pravice Rupert Colville.

Gbagbo se bori za Abidjan