Po podatkih organizacije s sedežem v Veliki Britaniji je bilo zgolj v četrtkovih spopadih in napadih v Siriji ubitih najmanj 84 ljudi, med njimi 48 civilistov. Foto: EPA
Po podatkih organizacije s sedežem v Veliki Britaniji je bilo zgolj v četrtkovih spopadih in napadih v Siriji ubitih najmanj 84 ljudi, med njimi 48 civilistov. Foto: EPA

Predstavniki organizacije Human Rights Watch so se pogovarjali z desetimi nekdanjimi zaporniki, večinoma političnimi aktivisti, ki so povedali, da so bili v zaporu spolno zlorabljeni ali pa so bili priča spolnim zlorabam. Med drugim naj bi šlo za posilstva, otipavanje, prisilno goloto ter elektrošoke in udarce po genitalijah.

"Spolno nasilje v zaporih je eno izmed grozljivih orožij sirskih sil, ki jih vojska redno uporablja za poniževanje zapornikov," je danes poudarila direktorica organizacije za območje Bližnjega vzhoda Sarah Leah Whitson. Ob tem je opozorila, da sirske sile spolnega nasilja ne izvajajo le v zaporih, temveč tudi med napadi na naselja in hišnimi preiskavami.

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Po navedbah opozicije sirska vojska danes obstreljuje položaje na obrobju Damaska in v osrednjem delu države. "Stopnjevanje nasilja omejuje naše zmožnosti opazovanja, preverjanja govoric in sodelovanja v dialogu na lokalni ravni," je novinarjem v Damasku dejal Mood.

Razkrili Al Kaidin načrt za napad mošej v Damasku
Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so v mestu Hamurija blizu sirske prestolnice našli devet trupel, med njimi več s prerezanim vratom in iznakaženih. Za zdaj ni znano, kdo je ubil deveterico.

Sirske oblasti so medtem opozorile, da so razkrile načrt mednarodne teroristične mreže Al Kaide, v skladu s katerim naj bi med tradicionalnimi petkovimi molitvami odjeknile bombne eksplozije ob glavnih mošejah v sirski prestolnici.