V 15 mesecih je bilo v Siriji ubitih več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA
V 15 mesecih je bilo v Siriji ubitih več kot 10.000 ljudi. Foto: EPA
Sirija v državljanski vojni?

"Mislim, da temu lahko rečemo tako," je namestnik generalnega sekretarja ZN-a za mirovne operacije Herve Ladsous odgovoril na vprašanje, ali bi lahko razmere v Siriji opisali kot državljansko vojno.

Pojasnil je, da si sile predsednika Bašarja Al Asada prizadevajo spet osvojiti večje dele ozemlja v več mestih, ki so prešli pod nadzor opozicijskih borcev.

To je prvič od marca lani, ko se je začel upor proti režimu, da je visoki predstavnik svetovne organizacije nasilje v Siriji označil za državljansko vojno. Iz več delov nemirne države vsak dan poročajo o spopadih in številnih žrtvah, tudi med otroki. Mednarodna organizacija Rdečega križa je opozorila, da se s stopnjevanjem spopadov razmere drastično slabšajo.

Je pa sirsko zunanje ministrstvo sporočilo, da v Siriji ne poteka državljanska vojna, temveč da se borijo proti "teroristom". Ob tem je izrazilo presenečenje nad Ladsousovimi izjavami. Tudi sirska opozicija je zavrnila njegove trditve, da v Siriji poteka državljanska vojna.

ZDA: Rusija oborožuje Damask
Iz ZDA so medtem prišle hude obtožbe na račun tesne sirske zaveznice Rusije, ki naj bi režimu v Damasku dobavljala bojne helikopterje, kar bi po mnenju Washingtona lahko pripeljalo do dramatične zaostritve konflikta.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton ob informacijah o dobavi ruskih helikopterjev sirskim oblastem izrazila zaskrbljenost pred zaostrovanjem krize. Namesto pomoči Damaski bi morala po mnenju Clintonove Moskva raje pomagati ZDA izpeljati načrt politične tranzicije v Siriji.

Po drugi strani je Sirija obtožila ZDA, da spodbujajo nove pokole v državi in da se vmešava v sirske notranje zadeve in podpira oborožene teroristične skupine.

Po besedah Damaska si Američani "zatiskajo oči" ob nasilnih dejanjih in "stojijo ob strani oborožencem, ki morijo in ugrabljajo ter uničujejo javno in zasebno lastnino".

Sirsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Damask še naprej podpira mirovni načrt posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana.

Sirija v državljanski vojni?