Izpuščeni humanitarci so na varnem. Foto: EPA
Izpuščeni humanitarci so na varnem. Foto: EPA
Neznana usoda humanitarnih delavcev

Poleg kanadske medicinske sestre, italijanskega zdravnika in francoskega uradnika je bil izpuščen tudi njihov sudanski sodelavec. Že v petek je organizacija sporočila, da so njihove delavce izpustili, a se je informacija izkazala za netočno.

Zaradi ugrabitve so se v organizaciji odločili evakuirati skoraj vse mednarodno osebje, kar pa je ogrozilo projekte, od katerih so življenjsko odvisni z domov pregnani prebivalci v tej nemirni zahodni sudanski pokrajini.

Izgon humanitarcev
Sudan je v zadnjih dneh izgnal 13 človekoljubnih organizacij, med njimi tudi Zdravnike brez meja, ker je pretekli mesec glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča izdal zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja Al Baširja zaradi domnevnih vojnih zločinov v Darfurju. Kartum je organizacije obtožil vohunjenja. Združeni narodi predvidevajo, da bo zaradi izgona človekoljubnih organizacij prizadetih milijon ljudi, ki so odvisni od njihove pomoči.

Okoli 30 človekoljubnih delavcev organizacije Zdravniki brez meja je v petek že zapustilo Darfur, tam so ostali le štirje člani organizacije, ki si prizadevajo za izpustitev svojih kolegov. Po trditvah oblasti je za ugrabitev odgovorna tolpa banditov, ki v zameno za izpustitev zahtevajo denar.

V Darfurju je od leta 2003, ko so se temnopolti Afričani uprli proti arabski nadvladi na območju, po podatkih ZN-a umrlo okoli 300.000 ljudi, 2,7 milijona pa jih je razseljenih.

T. V.

Neznana usoda humanitarnih delavcev