Po ocenah nevladnih organizacij je bilo v vojni proti mamilom na Filipinih ubitih trikrat več ljudi, kot navajajo oblasti. Foto: MMC RTV SLO
Po ocenah nevladnih organizacij je bilo v vojni proti mamilom na Filipinih ubitih trikrat več ljudi, kot navajajo oblasti. Foto: MMC RTV SLO
Fatou Bensouda
Glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda poudarja, da ne gre še za uradno preiskavo. Foto: EPA
Rodrigo Duterte
"Predsednik pozdravlja preliminarno preverjanje, saj ima dovolj obtožb," sporočajo iz Dutertejevega urada. Foto: EPA

Uvedbo preliminarnega preverjanja je potrdila glavna tožilka ICC-ja Fatou Bensouda, filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki je sprožil kampanjo proti mamilom, pa je preiskavo pozdravil. "Našo misijo v Haagu so obvestili, da je urad tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča sprožil preliminarno preverjanje domnevnih dejanj, povezanih s kampanjo proti nezakonitim mamilom," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedal Dutertejev tiskovni predstavnik Harry Roque.

"Predsednik pozdravlja preliminarno preverjanje, saj ima dovolj obtožb," je povedal Roque po poročanju DPA-ja. Poudaril je, da je Duterte pripravljen priti pred sodišče, če se bo postopek nadaljeval. "Če bo treba, se bo osebno zagovarjal in prišel pred ICC," je pojasnil Rogue.

Tudi glavna tožilka ICC-ja je poudarila, da preliminarno preverjenje še ni preiskava in da gre za "postopek preverjanja razpoložljivih podatkov z namenom odločitve, ali obstaja razumna osnova za nadaljevanje preiskave glede na kriterije, ki jih je uveljavil Rimski statut." Gre za dokument, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodišče leta 1998.

Dutertejev tiskovni predstavnik je dejal, da primera proti predsedniku samemu ni, ker je kampanja proti nezakoniti trgovini z mamili "izraz policijske moči pri spopadanju s škodljivim problemom trgovine z mamili na Filipinih". Dodal je, da imajo Filipini "kot suverena država odgovornost, da zaščitijo trenutne in prihodnje generacije z učinkovitim naslavljanjem groženj varnosti in blaginji, kot je širjenje nezakonitih mamil".

Filipinski odvetnik navdušen
Filipinski odvetnik Jude Sabio, ki je aprila lani na ICC-ju vložil tožbo proti predsedniku Duterteju in enajstim drugim uradnikom, je sporočil, da je "navdušen". "Duterte in njegova kohorta se morata vsaj srečati s preliminarnim preverjanjem, ki je uvod v uradno kazensko preiskavo," je povedal in dodal, da "upa, da bodo premagali to prvo oviro in da bo ICC za Duterteja in njegove sodelavce izdal nalog za aretacijo".

Predsednikovi kritiki uvedbo preverjanja vidijo kot prvi korak pri iskanju odgovornosti vlade in iskanju pravice za žrtve vojne proti mamilom. "Ob takšnem razvoju mora Duterte spoznati, da ni nad zakonom," je povedal opozicijski senator Antonio Trillanes.

Med julijem 2016 in 17. januarjem letos je bilo v vojni proti tihotapcem mamil po uradnih podatkih ubitih 3.987 ljudi. Nevladna organizacija Human Rights Watch medtem ob sodelovanju z lokalnimi skupinami za človekove pravice ocenjuje, da je umrlo do 13.000 ljudi.

Preverjanje tudi glede nasilja v Venezueli
Bensouda je še sporočila, da je sodišče uvedlo preliminarno preverjanje podatkov tudi glede nasilja nad protivladnimi protestniki v Venezueli. ICC bo preverjal informacije o nasilju venezuelskih varnostnih sil nad protestniki od aprila lani.

Spomladi in poleti 2017 se je vsak dan skoraj 10.000 protestnikov zbralo na protestih proti predsedniku Nicolásu Maduru, ki je odvzel pooblastila parlamentu, v katerem je večino prevzela opozicija in ga skušala odstaviti. Vzpostavil je posebno ustavodajno skupščino, v kateri imajo večino njegovi podporniki.

Na protestih je policija uporabila prekomerno nasilje, aretirali pa so več tisoč nasprotnikov opozicije. Poleg tega so jih v priporu zlorabljali. Več kot 120 ljudi je v izgredih umrlo. Avgusta lani je urad ZN-a za človekove pravice sporočil, da je za kršitve človekovih pravic v Venezueli najodgovornejša vlada.