Napad na hotele v Mumbaju je zahteval 172 žrtev. Foto: EPA
Napad na hotele v Mumbaju je zahteval 172 žrtev. Foto: EPA

"Danes smo Pakistanu izročili dokaze o povezavah dejavnikov v Pakistanu s teroristi, ki so 26. novembra 2008 napadli Mumbaj," je sporočil indijski zunanji minister Pranab Muherdži in dodal: "Kar se je zgodilo v Mumbaju, je neodpustljiv zločin. Od pakistanske vlade zahtevamo le, da izpolni dvostranske zaveze, ki jih je dala Indiji na najvišji ravni, in svoje mednarodne zaveze. Te so jasne." "Pričakujemo, da se bo pakistanska vlada takoj lotila nadaljnje preiskave v Pakistanu in nas obveščala o izsledkih, da bi storilce privedli pred roko pravice," je še povedal Muherdži.

Dokaze je pakistanskemu visokemu komisarju v New Delhiju izročil indijski sekretar za zunanje zadeve Šivšankar Menon. Gradivo vključuje podrobnosti z zaslišanj Mohameda Adžmala Amirja Imana, edinega preživelega napadalca iz Mumbaja, za katerega Indija trdi, da je pakistanski državljan. Dokazi vsebujejo tudi podrobnosti o komunikaciji skrajnežev z njihovimi zvezami v Pakistanu med napadom, o razkritem orožju in drugi opremi ter o podatkih, pridobljenih iz satelitskega sistema GPS in s satelitskih telefonov.

Dokazi razposlani tudi po svetu
New Delhi je dokaze poslal tudi zunanjim ministrom po svetu, z njimi bo seznanil tuje veleposlanike v New Delhiju, to bodo storili tudi indijski veleposlaniki v tujini. Poleg tega je indijska vlada sprožila tudi obsežno diplomatsko ofenzivo za ohranitev mednarodnega pritiska na Islamabad, ki je zavračal zahteve New Delhija po izročitvi domnevnih teroristov.

Kot je znano, je tridnevni napad na razkošne hotele in druge in druge objekte v indijski finančni prestolnici Mumbaj zahteval 172 smrtnih žrtev. Med napadom je umrlo tudi vseh devet napadalcev. Indija je prepričana, da je napadalce izurila in opremila prepovedana pakistanska skrajna skupina Laškar-e-Taiba.

B. T.