Hotel v indijski finančni prestolnici je bil tri dni pod nadzorom upornikov. Foto: EPA
Hotel v indijski finančni prestolnici je bil tri dni pod nadzorom upornikov. Foto: EPA
Indijskim policistom je uspelo rešiti vse talce. Foto: EPA

Drama se je začela v sredo, ko so islamski skrajneži v dveh tamkajšnjih prestižnih hotelih in judovskem centru zajeli številne tuje državljane, danes pa so posebne enote osvobodile še zadnje talce iz hotela Tadž Mahal in ubile še zadnje skrajneže. Indijska policija je sporočila, da so med akcijo osvobajanja talcev ubili devet upornikov, enega pa prijeli.

Zadnji obračun z napadalci je zaznamovalo silovito streljanje in glasne eksplozije, zaradi katerih je v luksuznem hotelu ob obali izbruhnil požar. "Hotel Tadž Mahal je pod nadzorom. Vse operacije so končane. Vse teroriste smo pobili," je po operaciji sporočil poveljnik mumbajske policije Hasan Gafur.

Posebne enote so v petek vdrle tudi v judovski center, kjer so našle trupla petih izraelskih talcev in ubile dva napadalca. V petek zvečer se je končala tudi operacija v luksuznem hotelu Oberoi Trident, kjer so našli 24 trupel, že predtem pa so iz hotela rešili na desetine talcev.

Najmanj 195 mrtvih, več kot 300 ranjenih
Na krvavem pohodu v več delih indijske finančne prestolnice so islamski uporniki ubili približno 195 ljudi, med njimi 18 tujcev, več kot 300 ljudi pa je bilo ranjenih. Med ubitimi tujci sta tudi rabin iz New Yorka in njegova žena.

Časnik Times of India v današnji izdaji piše, da naj bi skrajneži pred približno mesecem dni obiskali Mumbaj in si pod pretvezo, da so študenti iz Malezije, ogledovali oba luksuzna hotela in druge turistične atrakcije mesta.

Napad za zaščito muslimanske manjšine
Napad v Mumbaju naj bi izvedli pripadniki skupine Laškar-i-Taiba, ki je povezana z Al Kaido, napad pa naj bi sprožilo zatiranje muslimanske manjšine v Indiji, kjer so hindujci večinsko prebivalstvo. 18-milijonsko mesto Mumbaj je središče indijskega gospodarstva in tudi dom filmske bollywoodske industrije.

B. T.