Ravno primer posilstva na avtobusu v glavnem mestu Indije je sprožil množične proteste in ozaveščanje družbe v Indiji. Foto: Reuters
Ravno primer posilstva na avtobusu v glavnem mestu Indije je sprožil množične proteste in ozaveščanje družbe v Indiji. Foto: Reuters
Štirje izmed posiljevalcev v omenjenem primeru so bili obsojenih na smrt, eden izmed obtoženih je naredil samomor, šesti storilec pa je bil kot mladoletnik obsojen na maksimalna tri leta prevzgojnega doma. Foto: Reuters

Mukeš Singh je konec leta 2012 skupaj s še petimi moškimi posilil 23-letno študentko medicine. Žrtev brutalnega posilstva je nekaj dni po napadu umrla, dogodek pa je sprožil množične proteste po vsej državi in zgražanje sveta. Dokumentarni film bodo 8. marca predvajali v več državah, sodišče v New Delhiju pa je predvajanje filma v Indiji začasno prepovedalo.

"Če se ne bi upirala, bi bila še živa," je le ena izmed izjav nepravnomočno obsojenega Mukeša Singha, nekoč voznika avtobusa v New Delhiju, na katerem se je leta 2012 Sing s še petimi moškimi brutalno znesel nad 23-letno študentko. Avtorica dokumentarca Leslee Udwin, sicer sama žrtev posilstva, se je s Singhom v zaporu pogovarjala 16 ur.

"Ženske so precej bolj odgovorne za posilstva kot moški. Same so krive, če ob večerih hodijo ven in vzbujajo pozornost," je dejal 30-letni Sing, ki samega sebe vidi kot žrtev, na smrtno kazen se je pritožil. Njegovo razmišljanje v Indiji ni izjema. Po uradnih podatkih se v Indiji vsakih 22 minut zgodi posilstvo. Sovražnost in nasilje do žensk sta v indijski družbi precej zakoreninjena.

V Indiji se je od napovedi filma po družbenih omrežjih vnela razprava, ali je prav, da se posiljevalcem omogoči javno nastopanje. Indijsko notranje ministrstvo je celo sprožilo uradno preiskavo, kako je Udwinova sploh dobila dovoljenje za snemanje v zaporu.

Avtorica filma trdi, da je pridobila vsa dovoljenja za snemanje, meni, da gre za poskus cenzure, saj je sodišče v New Delhiju predvajanje filma začasno celo prepovedalo. Domnevno zato, ker bi predvajanje pogovora s posiljevalcem lahko sprožilo nemire in napetosti v družbi.

Indija prepovedala dokumentarec o posilstvih
Indija prepovedala dokumentarec o posilstvih