Pred prizorišči napadov prižigajo sveče in polagajo cvetje. Foto: EPA
Pred prizorišči napadov prižigajo sveče in polagajo cvetje. Foto: EPA
Šrivraj Patil
Indijski notranji minister odstopa ob ostri javni kritiki vlade. Foto: EPA

S strankami celotnega političnega spektra je začel pogovore o novem pravnem okviru za zvezno agencijo in sprejetju protiterorističnih zakonov. Singh je po srečanju v Delhiju povedal, da namerava povečati število in pooblastila protiterorističnih sil.

Notranji minister odstopil
V Indiji se ljudje jezno sprašujejo, zakaj oblasti niso preprečile napadov in zakaj je trajalo kar nekaj dni, da so osvobodili talce, ki so jih zajeli domnevni islamistični skrajneži. Napadi so tako zahtevali tudi že prvo politično žrtev. Zaradi "moralne odgovornosti" je indijski notranji minister Šivraj Patil premierju ponudil odstop, ki ga je Singh sprejel, zavrnil pa je ponujeni odstop svetovalca za nacionalno varnost MK Narayana. Minister za notranje zadeve, ki ima nadzor nad varnostnimi agencijami, je bil sicer že do zdaj pogosto deležen kritik, ker ni zagotovil varnosti v Indiji.

Hotel Tadž Mahal prejel opozorilo, a ...
Predsednik podjetja, ki ima v lasti razkošni hotel Tadž Mahal, je razkril, da so prejeli opozorilo pred napadom in zato poostrili varnost okoli hotela, a so jo tik pred napadi zmanjšali. "Ironično je, da smo prejeli obvestilo in sprejeli nekatere ukrepe", je povedal Ratan Tata. Na enega izmed vhodov v hotel so namestili detektor kovin, zaradi česar gostje niso mogli parkirati svojih avtomobilov pod stebriščem. "Če pogledam, kaj smo naredili - nad čemer smo se vsi pritoževali - to ne bi preprečilo napadov", je prepričan Tata. "Prišli so skozi drugi vhod, nekje od zadaj. Vse so načrtovali", je še dodal.

Hotel Tadž Mahal je bil eden izmed desetih krajev, ki so jih v sredo v Mumbaju napadli domnevni islamski skrajneži, in zadnji, ki ga je varnostnim silam uspelo osvoboditi v soboto. Skrajneži so napadli kraje, priljubljene med tujci, tako tudi drugi hotel visoke kategorije Oberoi Trident in mumbajski judovski center.

Število žrtev se je ustavilo pri 172
Po uradnih podatkih je teroristični napad na Mumbaj, ki se je po štirih dneh končal včeraj, zahteval 172 življenj. S tem so oblasti znižale število smrtnih žrtev, saj se je še včeraj govorilo o 195 mrtvih. Tiskovni predstavnik vlade zvezne države Maharaštre Bušan Gagrani je ob tem še dodal, da se utegne število žrtev povečati, saj se preiskava hotela Tadž Mahal še nadaljuje. Uradno število ranjenih je 239, medtem ko so včeraj govorili še o 295 ranjenih.

Prišli s čolni, posadko ubili
Edini napadalec, ki ga je oblastem uspelo prijeti živega, je po poročanju indijskih medijev preiskovalcem dejal, da so bili vsi napadalci iz Pakistana in da jih je urila skrajna islamska skupina Laškar-i-Taiba, ki ima sedež v Pakistanu. Islamabad je vpletenost v napade zanikal.

21-letni Ajmal Amir Kamal je tudi potrdil, da so napadalci v sredo, prvi dan napada, prišli v Mumbaj v gumijastih čolnih, da pa so se izkrcali z večje ladje, ki so jo pred tem zajeli, posadko pa ubili. Policija je ubila devet napadalcev.

K. S./T. V.