Ženska v New Delhiju si je dihalne poti (usta in nos) zaščitila z ruto, da bi se tako zavarovala pred strupenimi delci v zraku. Foto: Reuters
Ženska v New Delhiju si je dihalne poti (usta in nos) zaščitila z ruto, da bi se tako zavarovala pred strupenimi delci v zraku. Foto: Reuters

Posnetki iz New Delhija - sicer najbolj onesnažene prestolnice na svetu, celo bolj od Pekinga - kažejo ulice, prekrite z gostim sivim smogom. Raven onesnaženosti, merjena kot koncentracija zdravju nevarnih trdnih delcev PM2,5 v ozračju, je davi za kar 28-krat presegla raven, ki jo kot še sprejemljivo določa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Razmere naj bi se še poslabšale
Potem ko so v mestu že pred tem zaprli osnovne šole, so zdaj oblasti odredile, da bodo najmanj do nedelje zaprte vse šole. To pomeni vsaj pet dni brez pouka za približno pet milijonov učencev, vpisanih v skoraj 6000 javnih in zasebnih šol. Indijsko zdravniško združenje je medtem posvarilo, da je onesnaženost tako huda, da gre za izredne razmere na področju javnega zdravja. Razmere pa naj bi se v prihodnjih dneh po napovedih okoljskih agencij še poslabšale.

V zadnjih letih so skušale mestne oblasti hude težave z zrakom rešiti z različnimi začasnimi ukrepi, kot sta zaprtje elektrarn in prepoved vožnje za nekatere avtomobile, a pravega učinka ni bilo. Indijski urad za preprečevanje onesnaženosti okolja, ki ga je zaradi slabih razmer ustanovilo vrhovno sodišče, je v torek znova predlagal podobne ukrepe, med drugim zaprtje opekarn in podražitev parkirnin.

Razmere so praviloma najhujše ob prihodu zime, in sicer zaradi vrste razlogov - od t. i. toplotnega obrata (inverzije), ko hladnejši zrak v nižinah "ujame" onesnaževala pri tleh, in brezvetrja pa do izpustov in npr. sežiganja žetvenih ostankov na poljih v okolici New Delhija.