Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cisterna z vodo v New Delhiju, iz katere prebivalci črpajo pitno vodo. Foto: Reuters

zahtevali spremembo kastnega sistema, ki bi jim omogočil delo. Vlada je mobilizirala vojsko.

Vodja policije v Haryanu Jaš Pal Singal je dejal, da je bilo zadnje tri dni protestov ubitih 16 ljudi, najmanj 150 pa ranjenih.

"Vse dokler vlada ne bo ugodila našim zahtevam, bomo ustavljali dobavo z vodo, blokirali ceste in motili železniške povezave," je dejal protestnik Satajavan Mor za Al Džaziro, ki poroča, da so se nasilni protesti po tednu dni vendarle ustavili. Protestniki so namreč sprejeli vladno ponudbo, po tem ko je vojska zavzela nadzor nad kanalom z vodo Munak, ki so ga zavzeli protestniki in ki dostavlja vodo v New Delhi. Zaradi protestov je bilo ustavljeno 60 odstotkov dobave tekoče pitne vode v indijsko prestolnico, brez vode pa je bilo 10 milijonov ljudi.

Z vojsko nad protestnike
Teden dni dolgi protesti so postali nasilni v petek, ko so začeli protestniki zažigati domove, trgovine in vladne zgradbe in na avtocesti postavili zapore.

Ravno zato so v New Delhiju sprejeli določene ukrepe; po mestu so namestili cisterne z vodo, z namenom zmanjšanja porabe vode so med drugim zaprli šol, pristojne oblasti pa so mobilizirale vojsko, ki ji je v ponedeljek uspelo zasesti večji del vodnega kanala, poroča BBC.

Druge zapostavljene kaste
Protestniki iz družbene skupnosti jati od vlade v Haryani zahtevajo, da uvede kvote za delovna mesta in jim omogoči izobraževanje, ki jih sicer država zagotavlja pripadnikom nižjih kast od leta 1991, piše BBC. Ker vlada ne usliši njihovih zahtev, so zasegli vodni kanal Munak, s čimer so ustavili dobavo vode v New Delhi.

Marca 2014 je nacionalna vlada obljubila, da bo prekategorizirala jatije kot t. i. druge zapostavljene kaste (DZK) (ang. other backward castes OBC), da bi jim s tem odprla pot za delovna mesta v vladnih službah. Vendar pa je indijsko vrhovno sodišče predlog lani zavrnilo, saj je odločilo, da jatiji ne sodijo v skupino DZK.

Ker je delovnih mest v zasebnem sektorju vedno manj, dohodki, ki jih jatiji dobijo od kmetovanja, pa se vztrajno zmanjšujejo, so člani skupnosti zahtevali, da jim vlada spremeni njihov status, da bi si s tem zagotovili delovna mesta v javni upravi.

Kot poroča Al Džazira, so pristojne oblasti začele spreminjati ukrep v določenih mestih, v zameno pa morajo protestniki odstraniti cestne zapore.