Kdor ni predložil ustreznih dokumentov, mu preti deportacija. Foto: Reuters
Kdor ni predložil ustreznih dokumentov, mu preti deportacija. Foto: Reuters
Čakajoč pred uradom NCA-ja. Foto: Reuters
Na milijone družin v Asamu zdaj živi v strahu. Foto: Reuters

Nacionalni register državljanov (NRC) je seznam ljudi, ki lahko dokažejo, da so prišli v državo do 24. marca 1971, ko je bil ustanovljen Bangladeš. Kdor ni predložil potrebnih dokumentov, zdaj dejansko velja za nezakonitega priseljenca, takih pa je kar štiri milijone.

Indija trdi, da je proces namenjen izkoreninjenju množice nezakonitih bangladeških pribežnikov, a kritiki opozarjajo pred lovom na čarovnice na etnične manjšine v Asamu.

Oblasti, ki se bojijo nasilnih izgredov, zdaj mirijo prebivalstvo, da nikomur ne preti takojšnja deportacija in da bo vsem na voljo dolgotrajen prizivni postopek. Kar pa pomeni, da bo več milijonov družin živelo v negotovosti, dokler ne dobijo dokončne odločitve glede svojega statusa.

Drugega doma ne pozna
To ne pomirja ljudi, kot je Hasitun Nissa, ki je za BBC povedala, da nikdar ni poznala drugega doma od Asana. 47-letna učiteljica je tu preživela svoje otroštvo, tu je študirala, se poročila in rodila štiri otroke.

A zdaj ji preti, da ostane brez indijskega državljanstva, zemlje, volilne pravice in drugih svoboščin.

Po Asamskem sporazumu, dogovoru, ki ga je leta 1985 podpisal takratni indijski premier Radživ Gandhi, bodo vsi tisti, ki ne morejo dokazati, da so prišli v Asam pred 24. marcem 1971, izbrisani z volilnih seznamov in izgnani iz države.

Izgovor za napad na muslimane?
A aktivisti trdijo, da hindujski nacionalisti in skrajni asamski politiki izrabljajo NRC kot izgovor za napad na bengalsko skupnost, katere velik del predstavljajo muslimani. Mnogi Bengalci, tako kot Hasitun, živijo v rodovitni močvirski pokrajini vzdolž reke Bramaputra in se nomadsko selijo, ko raven vode naraste. Njihovi dokumenti, če sploh obstajajo, so pogosto netočni.

Oblasti trdijo, da so se v bengalsko populacijo pomešali nezakoniti Bangladeševci, ki se tako pogosto skrivajo vsem na očeh s ponarejenimi dokumenti, temeljito preverjanje dokumentacije pa da je tako edini način, da se ti ljudje najdejo in izžene.

Bengalski aktivist Nazrul Ali Ahmed je prepričan, da to ni pravi cilj NRC-ja. "Gre za zaroto, da bi oblasti lahko izvajale grozodejstva. Odkrito grozijo, da se bodo znebili muslimanov, in kar se je zgodilo Rohingom v Mjanmaru, bi se lahko tudi nam."

Vlada premierja Narendre Modija tovrstne očitke zavrača in poudarja, da je NRC apolitično telo, ki ga nadzira indijsko posvetno vrhovno sodišče. A kot pravi BBC, Modi nikdar ni skrival svojih preferenc do bangladeških pribežnikov hindujske veroizpovedi, za katere je dejal, da bi jih morala Indija sprejeti. Vsi drugi "infiltratorji" pa bodo deportirani, je dejal Modi na shodu leta 2014.