Indijski kmetje se bojujejo s težkimi časi. Foto: EPA
Indijski kmetje se bojujejo s težkimi časi. Foto: EPA
Pomanjkanje padavin povzroči pravo katastrofo. Foto: EPA
V zadnjih letih naj bi zaradi težkega ekonomskega položaja samomor naredilo kar 500 kmetov. Foto: EPA

Revščina, slaba administracija in pomanjkljiva izobrazba so še dodatni dejavniki, ki so kmete v pokrajini Bundelkhand prisilili v skrajne ukrepe. "To se dogaja že kar nekaj časa, toda ljudje niso želeli govoriti o tem," pravi Manoj Kumar, socialni delavec, ki dela s tamkajšnjimi kmeti.

Ker ne spadajo v uradni bančni sistem, se ubogi kmetje velikokrat, sploh v letih, ko narava ni naklonjena kmetovanju in jim banke ne želijo dati posojila, po pomoč zatečejo k nezakonitim zasebnim posojevalcem denarja.

Zadnjih pet let je bila letina zelo slaba, dežja je bilo vsako leto manj, zato so se kmetje znašli v zelo težkem položaju, ki ga dodatno otežujejo še oderuške obresti. Oblasti poročajo, da se je v zadnjem času močno zvišalo število samomorov in primerov trgovanja z belim blagom. Drugi socialni delavec meni, da je položaj kmetov v Bundelkhandu, regiji, ki se razprostira v zveznih državah Uttar Pradesh in Madhya Pradesh, patetična. "Živijo v dolgovih. Prodaja ene izmed žena ali hčerke je zadnja bilka."

In kakšna je prodajna cena žene? Ocene se razlikujejo, prav tako ni znano, kakšna je njihova usoda po prodaji. Po poročanju lokalnih medijev se cene gibljejo vse od ene rupije do 12.000 rupij, kar je približno 280 ameriških dolarjev. Nekatere ženske prodajo pod pretvezo zakonite poroke, toda porajajo se dvomi, ali končajo kot prostitutke.

V zadnjih štirih, petih letih je vasi na območju Bundelkhanda zapustila skoraj polovica prebivalcev: s trebuhom za kruhom so se odpravili v mesta, vsaj 500 kmetov pa je storilo samomor, poroča več indijskih medijev. V Indiji se s kmetijstvom ukvarja 235 milijonov ljudi, od njega pa skupno živi okoli 700 milijonov ljudi, slaba monsunska doba pa lahko povzroči pravo finančno katastrofo, saj so namakalni sistemi zelo slabo razvejani.

Letos je sušo prijavilo že okoli 40 odstotkov indijskih okolišev. Indijski meteorološki oddelek je ta teden objavil, da je število letošnjih padavin 20 odstotkov nižje od potrebnih, a naj bi se ta številka nekoliko izboljšala z zadnjimi padavinami.

Živahna spolna trgovina
Kot že rečeno, so oblasti zaradi težkega gospodarskega položaja zaznale tudi več primerov spolne trgovine. "Regija je najbolj znana zaradi tega. Tudi prej smo zaznali tovrstne incidente," pravi direktor centra za socialne raziskave v New Delhiju Ranjana Kumari in ob tem dodaja, da se nekateri kmetje zavedajo, da svoje žene in hčerke prodajajo prostitutskim združbam, a dodaja, da to počno iz golega obupa. Ena izmed rešitev, ki bi vsaj omilila težek položaj, je vladno sponzorirana shema, po kateri morajo zvezne države vaščanom zagotoviti 100 dni plače na leto. A za zdaj tega ukrepa v Bundelkhandu še ne izvajajo.

O množičnih samomorih v Indiji so mediji poročali tudi aprila. Takrat je v zvezni državi
Chattisgarh zaradi poškodovanega pridelka samomor naredilo kar 1.500 zadolženih kmetov.

Prirejeno po Daily Telegraphu