Kriminalisti so opravljali preiskave v 28 državah. Foto: EPA
Kriminalisti so opravljali preiskave v 28 državah. Foto: EPA

Na tisoče racij v Aziji in Evropi je pripeljalo do zasega računalnikov in mobilnih telefonov, povezanih s skoraj 394 milijonov evrov v stavah.

"Medtem ko smo po večini spremljali nogometno evropsko prvenstvo kot preprosti navijači, je na stotine specializiranih kriminalistov v 28 državah merilo na organizirane kriminalne skupine, ki so želele zaslužiti milijone z nezakonitimi igrami na srečo in s tem povezanim pranjem denarja," je zapisano v izjavi Interpola.

Hongkonška policija je pridržala več kot 800 osumljencev, "med njimi domnevno vodjo združenja za stavnice, ki ga nadzira triada (zločinska organizacija, op. a.)," so še zapisali pri Interpolu. V eni izmed najuspešnejših operacij v Hongkongu doslej so policisti zasegli 2,3 milijona evrov gotovine in evidenco s podrobnostmi o stotinah milijonov stav.

V Italiji, domovini evropskih prvakov, so med evropskim prvenstvom v operaciji SOGA VIII preverili 280 stavnic in izrekli za 1,3 milijona evrov kazni za nezakonite stave.

Skupno je vseh osem Interpolovih operacij SOGA privedlo do več kot 19.000 aretacij, zasegov gotovine za več kot 53 milijonov evrov in zaprtja več kot 4000 nezakonitih stavnic.