Inzko meni, da bo prejel podporo 14 članic Varnostnega sveta ZN-a, z izjemo Rusije. Foto: Reuters
Inzko meni, da bo prejel podporo 14 članic Varnostnega sveta ZN-a, z izjemo Rusije. Foto: Reuters

Inzko, ki je hkrati posebni predstavnik Evropske unije v BiH-u, je Varnostnemu svetu Združenih narodov predstavil svoje peto poročilo o razmerah v tej državi in opozoril, da za sredino junija napovedani referendum pomeni "največjo grožnjo daytonskemu sporazumu, odkar je bil podpisan" pred dobrimi 15 leti. Poskus približevanja BiH-a Evropski uniji in Natu je "popolnoma obstal", je dodal.

Referendum, tako je zatrdil avstrijski diplomat, postavlja pod vprašaj vse dozdajšnje zakone, in če bodo to dovolili, bo postavil pod vprašaj sam ustavni okvir države. Z referendumom se prav tako izziva avtoriteta Varnostnega sveta ZN-a, je dodal.

"Srbi v BiH-u zanikajo Srebrenico"
Inzko je poudaril, da se je vedno zavzemal za dialog, a hkrati jasno povedal, da bo referendum - če bo ta izveden - razveljavil. Prepričan je, da Republika srbska na referendumu ne more odločati o vprašanjih, ki se nanašajo na raven celotne države, ampak le o tistih, ki spadajo v okvir srbske entitete BiH-a. Republika srbska in še posebej njen predsednik Milorad Dodik "javno spodkopavata ozemeljsko celovitost in suverenost BiH-a", je zatrdil Inzko ter kot enega izmed dokazov za to navedel, da še vedno zanika genocid v Srebrenici leta 1995.

Oblikovanje vlade skoraj nemogoče
Regionalni srbski parlament je prejšnji mesec podprl referendum o zakonitosti državnega sodišča BiH-a, ki sodi osumljencem za vojne zločine, češ da je pristransko do Srbov. Referendum se nanaša tudi na pooblastila visokega predstavnika in drugih institucij države. Sedem mesecev po splošnih volitvah je postalo oblikovanje federalne vlade "skoraj nemogoče", politične stranke niso pripravljene na kompromis, stanje pa se bo, kot kaže, še naprej nadaljevalo, je ocenil stanje političnega duha v etnično razdeljeni državi.

Čurkin muslimane in Inzka obtožil za nastalo stanje
Varnostni svet ni odločal o Inzkovem poročilu, ki so mu sicer podporo obljubile vse članice z izjemo Rusije. Ruski veleposlanik v ZN-u Vitalij Čurkin je Inzkov govor označil za "čustvenega" in premalo objektivnega ter dodal, da referendum ne krši daytonskega sporazuma neposredno. Za politično krizo je okrivil muslimane in Inzka, ki po Čurkinovih besedah arbitrarno uporablja svojo oblast.