Britanski vojaki v Iraku so izvajali vrsto neutemeljenih mučenj zapornikov. Foto: EPA
Britanski vojaki v Iraku so izvajali vrsto neutemeljenih mučenj zapornikov. Foto: EPA
Musa, oče dveh otrok, je umrl dva dneva po aretaciji. Foto: EPA
Vojaki krivi mučenja

Tako je ugotovila neodvisna britanska preiskava, katere izsledke so objavili danes v Londonu.

Ravnanje s 26-letnim hotelskim receptorjem Baho Muso pomeni "zelo resno kršenje discipline" s strani vojakov 1. bataljona kraljevega polka Lancashire (1QLR) in polkovnika Jorgeja Mendonce, ki mu je takrat poveljeval, je na novinarski konferenci v Londonu povedal upokojeni sodnik William Gage, ki je vodil triletno preiskavo.

Musa, oče dveh otrok, je umrl 15. septembra 2003, kakih 36 ur po tem, ko so ga britanski vojaki prijeli v Basri skupaj z devetimi domnevnimi uporniki. Musi so med pridržanjem prizadejali 93 različnih poškodb; med drugim je imel zlomljena rebra in nos. Preiskava je ugotovila, da je bila njegova smrt posledica poškodb in njegove telesne šibkosti, ki je bila posledica tega, da so ga zadrževali v stresnem položaju na veliki vročini.

Sistematično mučenje
Musi in drugim iraškim zapornikom so dali na glave kapuce, roke pa vklenili v lisice ter jih zadrževali v stresnih položajih. Eden izmed vojakov, Donald Payne, ki je bil leta 2007 že obsojen v tem primeru, pa je nad njimi izvajal "vrsto neupravičenega in brutalnega nasilja", kaže poročilo.
Payne, ki je na sojenju na vojaškem sodišču leta 2007 priznal nasilje nad iraškimi civilisti, je sicer prvi britanski vojak, ki je bil obsojen vojnih zločinov. Izključili so ga iz vojske in obsodili na leto zapora. Proti šestim vojakom, med katerimi je bil tudi poveljnik bataljona Mendonca, pa so zaradi pomanjkanja dokazov umaknili obtožbe.

"Standardni postopek"
V poročilu so obsodili tudi "kolektivni neuspeh" britanskega obrambnega ministrstva, saj so vojaki pri zaslišanju uporabljali kapuce ter zadrževanje v stresnih in bolečih položajih, čeprav je to britanska vlada prepovedala že leta 1972.

Vodja preiskave Gage je poudaril, da so tovrstne prakse pomenile standardni postopek med vojaki omenjenega bataljona pri ravnanju z iraškimi uporniki. Izpostavil je, da so te prakse "popolnoma nesprejemljive v katerih koli okoliščinah" in da pomeni tovrstno ravnanje "zelo velik madež na ugledu britanske vojske".

Ravnanje, ki je privedlo do smrti Bahe Muse, je kot "obžalovanja vredno, šokantno in sramotno" danes obsodil tudi britanski obrambni minister Liam Fox. Britansko obrambno ministrstvo je sicer leta 2008 že plačalo družini Muse in družinam še devetih drugih Iračanov, ki so jih prav tako mučili, odškodnino v višini 3,2 milijona evrov. Uradno poročilo iz leta 2008 pa je ugotovilo, da slabo ravnanje britanskih vojakov s civilisti v Iraku ni bilo sistematično.

Vojaki krivi mučenja