Kopijo zajetega ameriškega brezpilotnega letala RQ-170 so Iranci razstavili v Teheranu. Foto: EPA
Kopijo zajetega ameriškega brezpilotnega letala RQ-170 so Iranci razstavili v Teheranu. Foto: EPA
Iranski vojak
Izrael je prepričan, da Iran razvija jedrsko orožje. Foto: EPA

Na začetku meseca je Izrael v svojem zračnem prostoru sestrelil brezpilotno letalo, ki je priletelo iz smeri Sredozemskega morja in za katerega je odgovornost prevzelo šiitsko gibanje Hezbolah, sicer podaljšanja roka Irana v Libanonu.

V Hezbolahu so dejali, da so bili deli brezpilotnega letala izdelani v Iranu in nato sestavljeni skupaj v Libanonu.

Še pred sestrelitvijo je letalo posnelo "občutljiva" izraelska oporišča in v živo prenašalo fotografije, je dejal vodja odbora za obrambo v iranskem parlamentu Esmail Kovsari.

Izraelci so razbitine sestreljenega letala našli v gozdu blizu Zahodnega brega. Visoki izraelski vojaški predstavnik je povedal, da nima nobenih podatkov o tem, da bi bila na brezpilotnem letalu nameščena kamera, ki bi bila lahko sposobna prenosa fotografij.

Izraelski zračni prostor je skrbno nadzorovan in koridorji za komercialne polete natančno določeni, pri čemer vojska posebno pozornost namenja številnim vojaškim objektom.

V nedeljo je iranski obrambni minister Ahmad Vahidi dejal, da imajo brezpilotna letala, ki so naprednejša od letala, ki so ga sestrelili Izraelci. Po njegovih besedah sestreljeno letalo ni imelo vse tehnologije, s katero razpolagajo v Iranu.

Še predtem je Vahidi dejal, da je polet brezpilotnega letala nad Izrael dokaz vojaških sposobnosti islamske republike.

Iranska vojska se pogosto hvali z vojaškim in tehnološkim napredkom, a številni poznavalci dvomijo o kredibilnosti takih sporočil.

Aprila je Iran napovedal, da bo začel razvijati kopijo ameriškega brezpilotnega letala RH-170, ki so ga zajeli lani blizu meje z Afganistanom.