Iranski predsednik je odločen: nihče nima pravice Iranu govoriti, kaj lahko in česa ne sme početi. Foto: EPA
Iranski predsednik je odločen: nihče nima pravice Iranu govoriti, kaj lahko in česa ne sme početi. Foto: EPA
El Baradej
El Baradej je v preteklosti dejal, da je bila grožnja, ki naj bi jo predstavljal Iran, predstavljena kot pretirana, v ponedeljek pa je Teheran znova pozval, naj sodeluje z agencijo, da bi pojasnil vse okoliščine svojega jedrskega programa. Foto: EPA

To se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko je iranski predsednik jasno nakazal, da se Iran nikoli več ne bo pogajal o svoji neodtujljivi pravici do jedrske energije. Motaki je med kratko slovesnostjo predlog predal predstavnikom Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije, Nemčije in Švice, ki je zastopala ZDA, saj te od leta 1979 nimajo diplomatskih odnosov z Iranom.

Kaj natančno vsebuje sveženj predlogov, ni znano, Motaki pa je pred izročitvijo dejal, da je Iran ob razvoju dogodkov v svetu "posodobil sveženj predlogov".

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa od novega iranskega predloga ni pričakovati večjega preboja v jedrskem sporu, saj naj se ne bi nanašal neposredno na sporne jedrske aktivnosti Irana, ampak naj bi predstavljal stališča Irana do vrste "svetovnih izzivov" in pojasnjeval, kako je ta pripravljen sodelovati z Zahodom pri zagotavljanju svetovnega miru.

Nov predlog je prišel sicer ravno v dneh, ko se na Dunaju srečuje 35-članski svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Ameriški odposlanec Glyn Davies je dejal, da se Iran približuje točki, ko bo lahko izdelal jedrsko bombo. Prvi mož IAEA-ja, generalni direktor Mohamed El Baradej, pa je še pred predajo predlogov dejal, da Iran ne "more" in "ne sme" zavrniti ameriškega ponujenega dialoga.

ZDA vztrajajo: Iran mora končati jedrski program
ZDA so Iran danes znova pozvale, da "mora izpolniti svojo odgovornost in končati svoj nezakonit jedrski program". Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je ob tem poudaril, da to ni mnenje samo ene države, temveč vsega sveta. Šesterica držav je sicer pred kratkim pozvala Teheran, naj še pred zasedanjem Generalne skupščine ZN-a konec septembra sprejme ponudbo za neposredna pogajanja o spornem jedrskem programu.

Kot je znano, Iran vseskozi vztraja, da razvija jedrsko energijo zgolj v miroljubne namene, medtem ko številne države menijo, da razvija jedrsko orožje.