Na položaju vrhovnega verskega voditelja je ustanovitelja islamske republike ajatolo Homeinija nasledil ajatola Hamenej. Foto: EPA
Na položaju vrhovnega verskega voditelja je ustanovitelja islamske republike ajatolo Homeinija nasledil ajatola Hamenej. Foto: EPA
Pripadniki iranske revolucionarne garde
Iranska Revolucionarna garda naj bi štela 125.000 pripadnikov. Foto: Reuters

Razlog za uvrstitev na teroristični seznam je vse večja jeza Bele hiše zaradi spornega iranskega jedrskega programa in domnevne iranske pomoči iraških upornikom ter talibanom v Afganistanu. To bi bilo prvič, da bi se na tem seznamu znašle oborožene sile kakšne tuje države, Američanom pa to omogoča, da lahko prizadenejo financiranje Revolucionarne garde.

Po mnenju opazovalcev naj bi bil ukrep namenjen pomiritvi najbolj vnetih ameriških zagovornikov vojaškega napada na Iran, ki so razočarani nad dosedanjimi diplomatskimi prizadevanji, saj ta niso obrodila sadov ne glede jedrskega programa ne Iraka.

Revolucionarna garda je bila oblikovana po islamski revoluciji leta 1979, ko je bil strmoglavljen šah in so na oblast v Iranu prišli konservativni kleriki pod vodstvom ajatole Homeinija. Garda je podrejena verskim voditeljem in deluje ločeno od glavnine oboroženih sil ter ima lastne kopenske enote, letalstvo, mornarico, obveščevalne službe in posebne enote. Nekateri njeni pripadniki so pozneje postali politiki in tudi sedijo v parlamentu, med njimi pa je najbolj znan predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Na ameriškem seznamu prepovedanih tujih terorističnih skupin je 24 organizacij, med katerimi so tudi Al Kaida, libanonsko skrajno gibanje Hezbolah ter palestinski skupini Hamas in Islamski džihad.

C. R.