Širin Ebadi se bori za demokracijo in človekove pravice. Foto: EPA
Širin Ebadi se bori za demokracijo in človekove pravice. Foto: EPA

Z norveškega zunanjega ministrstva so sporočili, da so iranske oblasti Ebadijevi poleg medalje in plakete zasegle tudi nekatere osebne predmete. Norveški zunanji minister Jonas Gahr Störe je povedal, da so zgroženi nad dejanjem in da gre za prvi primer v zgodovini, da bi nacionalne oblasti kateremu izmed Nobelovih nagrajencev za mir odvzele nagrado.

Norveške oblasti so zaradi incidenta že protestirale pri iranskem veleposlaniku v Oslu in ga pozvale, naj se o primeru pogovori z uradnim Teheranom. Gahr Störe je dejal, da bodo primer in dejanja iranskih oblasti tudi v prihodnje natančno spremljali.

Ebadijeva na udaru iranskih oblasti
Oblasti v Iranu so v preteklih mesecih aretirale številne sodelavce in moža Ebadijeve, pred letom dni pa so zaprle njen urad, ki si je prizadeval za odpravljanje nepravilnosti na področju človekovih pravic. Ebadijeva je prav zaradi prizadevanj za demokracijo in spoštovanje človekovih pravic pred šestimi leti prejela Nobelovo nagrado za mir, ki jo poleg medalje in plakete sestavlja tudi denarna nagrada v višini 1,4 milijona dolarjev.