Novi irski premier bo najverjetneje postal Enda Kenny, 59-letnik iz Castlebarja, ki je bil v parlament prvič izvoljen že pri 24. letih. Foto: EPA
Novi irski premier bo najverjetneje postal Enda Kenny, 59-letnik iz Castlebarja, ki je bil v parlament prvič izvoljen že pri 24. letih. Foto: EPA
Brian Cowen
Brian Cowen je postal prvi irski premier, ki se ni potegoval za ponovni mandat. Foto: EPA

V državi, ki jo je močno prizadela kriza zadnjih let, se volilna zmaga obeta opozicijski konservativni stranki Fine Gael, kateri predseduje Enda Kenny.

Začelo se je z nepremičninsko krizo, nadaljevalo z bančno in gospodarsko ter končalo z vladno krizo. Manjšinska vlada premierja Briana Cowena s stranko Fianna Fail bo, kot kaže, prva vlada v območju evra, ki jo bo dolžniška kriza odnesla z oblasti, Cowena pa stala premierskega položaja.

Tri leta težav za Cowena
Brian Cowen je maja 2008 na položaju nasledil dolgoletnega premierja Bertieja Aherna. Kmalu zatem je Irsko prizadela svetovna finančna kriza. Nepremičninska kriza na Irskem je zajela tamkajšnje banke, država pa je skušala pomagati z milijardnimi injekcijami in državnimi garancijami. Potem ko je Irska decembra sprejela 85 milijard evrov finančne pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je Cowen postal tarča vse ostrejših kritik.

Zgodovinski poraz za Fianno Fail?
Javnomnenjske raziskave kažejo, da vladajoči Fianni Fail grozi zgodovinski poraz. Stranka, ki je imela v 166-članskem spodnjem domu parlamenta, dailu, do zdaj 78 sedežev, lahko računa le še na 15-odstotno podporo. Stranka je v zadnjih 80 letih dominirala v irski politiki kot vodilna sila v boju za neodvisnost proti Britancem in je pogosto sodelovala v vladi.

Opozicijska Fine Gael lahko z okoli 40 odstotki računa na zmago. S tem bi lahko dobila 80 sedežev v 166-članskem parlamentu, s čimer bi se približala absolutni večini. Laburisti, tradicionalni partner Fine Gael, bi lahko prejeli 17 odstotkov glasov podpore, Zeleni 14 odstotkov in nacionalistična Sinn Fein deset odstotkov.

Zmagovalce čakajo dolgovi in težko delo
Prihodnjo vlado nedvomno čakajo obsežni varčevalni ukrepi. Nova vlada bo podedovala 13,4-odstotno stopnjo brezposelnosti in dolgove. Konec preteklega leta je irski proračunski primanjkljaj znašal rekordnih 32 odstotkov BDP-ja - v območju evra je dovoljen zgolj triodstotni primanjkljaj -, javni dolg Irske pa skupno 160 milijard evrov, kolikor znaša celoten irski BDP. Ukrepi bodo verjetno boleči za 4,5 milijona Ircev, ki jih čaka zvišanje davkov, znižanje plač in ukinitev nekaterih ugodnosti, kot je brezplačna pitna voda.