Irska se z razkritjem sooča s
Irska se z razkritjem sooča s "temno zgodovino države", je dejal premier Varadkar. Foto: Reuters
Dublin
Človek pri spominski plošči prisilnim delavkam v "magdalenskih pralnicah". Foto: Reuters
Dublin
Irska je na nedavnem referendumu odločno podprla konec prepovedi splava. Foto: Reuters

bili posvojitelji vpisani kot biološki starši.

Premier Leo Varadkar se je prizadetim v aferi javno opravičil in po poročanju Guardiana dejal, da so razkritja "še eno poglavje iz zelo temne zgodovine države". Večina izmed prizadetih je danes starih od 50 do 70 let, nekateri med njimi pa morda še ne vedo, da so bili posvojeni.

"Za nekatere je lahko to zelo travmatično in zato se opravičujemo," je dodal Varadkar in priznal, da bo zdaj izredno težko za starše, ki so vzgojili te ljudi.

Po navedbah irske agencije za otroke in družino Tusla so rojstva nezakonito vpisali, ko so bili otroci nameščeni v posvojiteljske družine. Posvojitve je takrat urejala agencija Bratovščina sv. Patricka. Tusla je ponarejene dokumente odkrila, ko so preverili 13.500 kartotek, ki so jih prevzeli od Bratovščine leta 2016, šest let po zaprtju agencije. Oblasti so zdaj napovedale preiskavo še 150.000 primerov.

Irska ministrica za otroke Katherine Zappone je dejala, da se številni v celoti ne zavedajo pravih okoliščin svojega rojstva. Z vsemi prizadetimi bodo zdaj stopile v stik pristojne oblasti. "Vedeli smo za prakso nepravilnih registracij več let, a je bilo izjemno težko to ugotoviti in dokazati v posameznih primerih, ker so tisti, ki so vodili registre, to namerno ovirali," je še dejala ministrica.

Irska, ki je tradicionalno katoliška država, se spopada z vrsto afer v povezavi s prisilnimi posvojitvami otrok, ki so jih Irke v preteklosti rodile zunaj zakona. O svoji zgodbi je za Guardian spregovorila Theresa Hiney Tingaal, ki je pri 48 letih ugotovila, da je posvojena. Izsledila je svojo biološko družino, a ugotovila, da je njena mati že umrla. Posvojiteljici je bila dodeljena, ko je bila na svetu dva dni. "Medicinska sestra ji je rekla - pojdite ven pri stranskih vratih, saj Bridget (biološka mati) morda opazuje skozi okno. Sestra in posvojiteljica sta me odnesli do cerkve, kjer so me krstili kot Thereso Hiney."

Theresa Hiney je tudi prepričana, da je nedavno razkritje le "vrh ledene gore" in da je takšnih otrok še veliko več.

Temna zgodovina magdalenskih pralnic
Novo razkritje sledi razodetjem o t. i. magdalenskih pralnicah, ki jih je upravljala Katoliška cerkev in v katerih so gostili "padle ženske". Na tisoče žensk, ki so imele nezakonske otroke ali so bili obravnavane kot "moralno sporne", so zaprli v "pralnice", kjer so morale delati brez plačila. Mnogim so prisilno odstranili otroke in jih dali v posvojitev.

Svoj odziv na razkritje je premier Varadkar povezal tudi z referendum prejšnji teden, na katerem so Irci s 66 odstotki glasov podprli odpravo ustavne prepovedi umetne prekinitve nosečnosti. "Odpiramo še eno poglavje zelo temne zgodovine naše države, a zdaj smo drugačna država, in menim, da so izidi referendumu konec tedna to pokazali," je še potrdili.